Šta možemo da ponudimo Japancima?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Žitarice, smrznuto voće i povrće i med, kao i IT rešenja u oblasti poljoprivrede glavni su proizvodi koje su srpski privrednici predstavili kompanijama iz Japana čiji su predstavnici zajedno s premijerom te zemlje Šinzom Abeom boravili u Srbiji, rekao je sekretar Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom u PKS-u Nenad Burđević.

On je kazao da su na sastanku predstavljene mogućnosti međusobne saradnje kompanija iz dve zemlje, a razgovaralo se o japanskom uvoznom tarifnom sistemu kao i o mogućnosti potpisivanja novog trgovinskog sporazuma.

– Predstavili smo komapnije iz oblasti proizvodnje zamrznutog voća i povrća, IT rešenja iz oblasti visoke tehnologije u proizvodnji i primeni u poljoprivredi, kao i kompanije koje se bave proizvodnjom i izvozom poljoprivrednih proizvoda. Izvoz bi mogao biti povećan kad su u pitanju žitarice, soja, kukuruz i pšenica, zamrznuto voće i povrće i med – kazao je Burđević.

Po njegovim rečima, ta poseta mogla bi značiti i ukidanje nekih japanskih tarifa za naše privrednike, a postoji šansa za potpisivanje novog trgovinskog sporazuma s Japanom, jer se još uvek radi po sporazumu iz 1959. godine. Dodao je i da na sastanku razgovarano i o privlačenju investicija iz Japana.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay