Šta posle najavljenog povećanja plata i penziija?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: logo

Predsednik Fiskalnog savet Pavle Petrović ocenio je da kada krajem godine prodje najavljeno povećanja plata u javnom sektoru i penzija, treba podvući crtu i krenuti s javnim investicijama.

Budžet za 2019. je prilika da se napravi odlučan zaokret, fiskalni prostor ne bi trebalo potrošiti na populističke mere. Važni pravci koje vidi Fiskalni savet jesu javne investicije“, rekao je Petrović za list „Politika“ od nedelje.

Istakao je da vlada ne bi smela da ponavlja greške iz prošlosti, kada je povoljnije fiskalne tokove koristila za populistče mere.

„To što Vlada ima dovoljno sredstava da već od 2019. godine poveća izdvajanja na prioritete, poput zaštite životne sredine, ne garantuje da će se to i desiti“, rekao je Petrović.

On je kazao da bi plate trebalo da rastu onoliko koliko raste i Bruto domaći proizvod (BDP), što je oko šest odsto, i što je jedino održivo, jer svaki veći rast ne bi bio ekonomski održiv.

„Njihov rast u budućnosti zavisiće od ekonomske snage zemlje i rasta BDP-a, to zavisi od investicija“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, javne investicije bi podstakle privredni rast koji je neophodan, jer veći rast bi stvorio uslove da domaći i privatni sektor više investira i stvara novu vrednost.

Izvor: Beta

Foto: logo

Komentari 1

  1. Mučenik

    Господине Петровићу, ви, председник и министри сте већ досадили пензионерима божијим повећањима пензија, боље вам је да затворите та смрдљива ваша уста, а прича о пензијама сама по себе биће затворана. Ако бога знате, донесите закон којим ће се забранити помињање повећање пензија, а укинути Вучићев закон отимања и вратите системски закон о ПИО. Да ли имате морала да још причате о томе, будите прво људи па да можете људски да причате о тим проблемима. Ухватили сте се као пијан за плот и држите се док не падне плот или ви.