Šta sve možeš kada radiš 4 dana nedeljno

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četvorodnevnu radnu nedelju. Sve je prisutnija ideja da bi skraćena radna nedelja mogla da poboljša produktivnost radnika i osigura bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, piše Guardian.

Sve više poslodavaca eksperimentiše s pružanjem tri slobodna dana nedeljno svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

Kako bi se precizno utvrdio uticaj koji bi prebacivanje s pet na četiri radna dana moglo da ima na britansku ekonomiju, ministar finansijavlade u senci i član laburističke stranke John McDonnell zatražio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idućeg meseca trebalo da raspravlja o uvođenju četverodnevne radne nedelje u Škotskoj.

U zadnjih šest meseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizovana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvetne uređaje, proizvođač donjeg veša Lara Intimates kao i Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

“Bilo je ovo šest lepih nedelja s dugim vikendima – rekao je Neil Knowles, konsultant u Elektri koja je skraćenu radnu nedelju uvela u januaru.

“Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ipak, tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena raditi nešto drugo”, dodao je.

Rad od ponedjeljka do četvrtka za Maxima Grewa iz Intrepida označio je i kraj nakupljenog umora koji je inače osećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija radnika podigli su se, a zbog osećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

“Ja učim francuski, Rocco se pridružio pozorišnoj trupi, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sam pravi robota”,  objasnio je Grew kako on i njegovi kolege provode novootkriveno slobodno vrieme.

Ideja o skraćenoj radnoj nedelji u poslednje vrijeme je došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Naime, preopterećenost poslom kao posledicu ima hiljade obolelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici, a uz sve to razvoj tehnologije transformiše koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.

Izvor: Guardian, novac.hr

Foto: Pixabay

Komentari 2

 1. Endi

  U zemlji robova kao što je Srbija, ovo je neostvarljivo.

 2. Zlatko Preskakulev

  Uvazen

  Ova nije vest, vec propaganda POTENTNOG KAPITALIZMA,KOJI VODI RACUNA O SEBI A NE O RADNICIMA , koji je lopovska struktura” modela poznatog kao MULTI LEVEL marketing ‘ POSLOVANJA ,a KOJI JE IZRABLJUJUCI I NEODGOVORAN SISTAM PRIVREDJIVANJA I RASPODELE!!

  IMA JOS BOLJIH SISTEMA OD KAPITALIZMA UTEMELJEN NA DEMOKRATIJI,PARLAMENTARIZMU I PRIVATNOJ SVOJIN I TRZISTU,JER KAKO NAPREDUJE TEHNOLOGIJA I TAKO CE BITI OD KORISTI NOVA HUMANIJA RESENJA SLEDECIM GENERACIJAMA!!!???
  ZAO MIJE ZBOG TOGA!!