STADA i Hemofarm ostaju u nemačkom vlasništvu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Akcionari nemačke STADA grupe, u okviru koje posluje i srpski Hemofarm, nisu do isteka pregovaračkog roka prihvatili ponudu konzorcijuma dva ugledna investiciona fonda Bain Capital i Cinven o preuzimaju akcija, uprkos činjenici da se radi o jednom od najsnažnijih investicionih ugovora ikada ispregovaranom u Nemačkoj.

Za prihvatanje ponude obezbeđeno je 65,52 odsto akcija, čime nije ostvaren minimalni prag prihvatanja od 67,5 posto akcija na koje je ponuđač, nakon korekcije sa početnih 75 odsto akcija, bio spreman.

Ističući da STADA poštuje ovakvu odluku akcionara i da je vidi kao mandat da još snažnije krene u dalji razvoj i rast, predsednik Upravnog odbora STADA grupe dr Matijas Videnfels (Matthias Wiedenfels) rekao je da ovu odluku vidi i kao znak poverenja i sposobnosti koje su iskazali akcionari STADA grupe.

Čvrsto uverenje da će STADA kao nezavisni dobavljač generičkih i brendiranih proizvoda sa tržišnom strategijom rasta biti u stanju da trajno poveća svoju tržišnu vrednost, izrazio je i Ferdinand Etker (Ferdinand Oetker), predsednik Nadzornog odbora STADA grupe ističući da će se uložiti i dodatni maksimalni napori da se u korist akcionara i dalje uvećava vrednost kompanije.

„Sada će STADA grupa, a sa njom i Hemofarm kao najveći proizvođač i poslodavac u grupi, udvostručiti svoje napore da ostvari održivi profitabilni rast i da na duže staze poveća svoju vrednost“ rekao je generalni direktor Hemofarma i potpredsednik STADA grupe za jugoistočnu Evropu, dr Ronald Zeliger (Seeliger). On je pojasnio da to znači da će STADA  nastaviti da se prilagođava i da bliže integriše svoje poslovne jedinice u svim regionima. „Mi u Hemofarmu, koji smo ključno preimućstvo STADA grupe, moramo da ostanemo na čelu te promene“, rekao je Zeliger.

STADA je saopštila i da kraj pregovora i konačna odluka akcionara neće imati uticaja na ciljeve rasta za tekuću finansijsku godinu, kao ni na ambiciozne planove za period od naredne dve godine. Očekivani rezultati prodaje za ovu godinu kreću se od 2.280-2.350 milijardi evra,  a za 2019. od čak 2.650-2.700 milijardi evra. Očekivani prihod na nivou grupe kreće se od 250-270 miliona evra.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo