Staklara u stečaju, a radi za poznatog kupca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Protekla dva meseca od pokretanja stečajnog postupka u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, 580 zaposlenih radi za poznatog kupca.

Istovremeno, 230 njihovih kolega koje su otpuštene, sa zebnjom očekuju 21. novembar, kada bi, kako se nadaju, Privredni apelacioni sud u Beogradu trebalo da poništi stečaj, pišu Novosti.

Stečaj u Staklari otvoren je 20. septembra na zahtev firme Veksilum Balkan iz Čačka zbog duga od 47 miliona evra.

Na pokretanje stečaja bilo je više žalbi, a među njima kao poverilac žalila se i Opština Paraćin, te nekoliko javnih preduzeća. Kako”Novosti saznaju, bilo je ukupno osam žalbi.

Spisi predmeta su u Beogradu i očekujemo da Privredni apelacioni sud do 21. novembra donese odluku. Mada rešenje o otvaranju stečaja još nije pravosnažno, žalba ne odlaže izvršenje, pa će ročište biti održano i ako odluka ne stigne, objašnjava Saša Milosavljević, sudski pomoćnik koji radi na ovom predmetu.

Razmatraće se izveštaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom položaju dužnika i biraće se poverilački organi – predsednik Skupštine i Odbor poverilaca. Eventualno može biti doneta odluka o bankrotstvu ako za to glasaju prisutni poverioci koji raspolažu sa više od 70 odsto ukupnih potraživanja, kaže Milosavljević.

Ističe da se u praksi dešavalo da se rešenje o otvaranju stečaja ukine, ali retko.

Nijedan predlog za reorganizaciju još nije stigao, a rok za to je 90 dana od otvaranja stečaja. Prijave potraživanja takođe još stižu, a poverioci imaju maksimum 120 dana da prijave svoja potraživanja.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay