„Stan na dan“ će imati novi poreski „tretman“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U pokušaju da iz sive zone u legalne tokove prebaci sve one koji izdaju stanove turistima, Ministarstvo turizma, uz pomoć Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnjih poslova i lokalnih samouprava, sprema nov način oporezivanja.

Promena poreskog tretmana omogući će ugostiteljima, fizičkim licima koja iznajmljuju do 30 ležajeva turistima, direktno izmirivanje poreskih obaveze i prijavu boravka turista posredstvom besplatne elektronske aplikacije.

Renata Pindžo, pomoćnica ministara turizma kaže za N1  da se u ovom trenutku ne zna visina (poreza), ali da treba da bude pimereno niska. Nije želja, ni namera da su svim krajevima Srbije ona bude ista, jer nisu sva mesta jednako atraktivna turistička destinacija, dodaje.

Pindžo kaže da će okvir za formiranje cene poreza na godišnjem nivou biti nivo cene izdavanja jednog ležaja.

„Praksa zemalja iz okruženja je da se taj raspon kreće od koeficijenta 1 do koeficijenta 0,5. Hipotetički, ukoliko je cena (ležaja) u Beogradu na nivou od 30 evra, u nekom nekategorisanom mestu ili mestu četvrte kategorije, onda bi (poreska stopa) bila 15 evra na godišnjem nivou, što mi smatramo da je daleko primerenije nego postojeći način oporezivanja“, navodi Pindžo.

Pojašnjava da bi jedno izdavanje kreveta pokrilo porez za taj ležaj na godinu dana. Napominje da je ovde reč samo o onim fizičkim licima koja obavljaju ugostiteljsku delatnost  – ne o zakupcima na duži period.

Pindžo ističe da je ta oblast praktično „siva zona“, jer ta fizička lica predstavljaju nelojalnu konkurenciju onom delu privrede koji radi na zakonit način, drugo, tu je i pitanje bezbednosti građana koji odsedaju, treće je što Ministarstvo do sada nije imalo nijednu vrstu adekvatne evidencije.

To je deo jednog većeg projekta, koji treba da se završi uvođenjem elektronskog sistema – „e turista“. Kako će taj servis da funkcioniše, Pindžo objašnjava:

„Ključni partneri će biti lokalne samouprave… Svi ugostitelji, fizička lica – pružaoci usluga treba da se kategorišu, i to je stara zakonska obaveza… Tim postupkom bi dobijali šifru pristupa besplatnom servisu i na taj način bi vršili prijavu i odjavu svih turista, i stranaca i domaćih… To su sve novine… Niti smo mi imali uvid u broj objekata privatnog smeštaja, niti u broj nekategorisanih objekata, pa usudila bih se reći – niti pravu sliku broja turista“.

 

Izvor: N1

Foto: Pixabay