Stariji pčelari NE MOGU napolje, a lopovi im KRADU košnice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) apelovao je na državu da dozvoli izlazak vlasnicima pčelinjaka, starijim od 65 godina, da ih obiđu i dohrane i napoje pčele i uklone izumrla društva.

Zamenik predsednika SPOS Radivoje Stojanović rekao je za Betu da je u tom udruženju 2.818 članova, ili oko 37 odsto starijih od 65 godina, i u njihovom je vlasništvu 160.000 košnica.

“Ovo je period ‘izimljavanja’ i treba pregledati košnice i ukloniti one gde su slabija društva uginula da jača ne bi pojela med u toj košnici, pošto bi ta ‘divlja životinja’ nastavila to da radi i u drugim košnicama”, rekao je Stojanović.

Dodao je da u Srbiji ukupno ima od 8.000 do 9.000 pčelara, a da među njima ima desetak velikih proizvođača meda koji ga sami pakuju i izvoze.

Ako se, kako je rekao, zbog nemogućnosti adekvatne nege dogodi pomor pčela i voćnjaci će ostati 70 do 80 odsto neoprašeni i bez roda.

U Kini, kako je rekao, zbog manjka pčela ručno oprašuju voće.

Stojanović je rekao da su o tom problemu već obavestili predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i predsednika države Aleksandra Vučića, ali da nisu dobili dozvolu za kretanje pčelara i da pripremaju peticiju, a da su do sada skupili 6.000 potpisa.

U Srbiji, prema njegovim rečima ima oko 1,5 miliona košnica, a ovih dana je pojačana krađa, pa je na četiri lokacije ukradeno 30 košnica, a na Srebrenom jezeru od jednog vlasnika 32.

Lopovi, kako je rekao, ne miruju ni za vreme policijskog časa jer ukradene košnice koje vrede od 200 do 250 evra prodaju za 15 evra.

U Srbiji se godišnje proizvede od 6.000 do 10.000 tona meda, izveze oko 2.000 tona i ostvari devizni priliv od oko 15 miliona evra. Rekordan izvoz realizovan je 2013. godine kada je izvezeno oko 3.330 tona meda.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 7

 1. Milo

  Sta drzavu boli uvo za vase pcele!oni brinu o vasem zdravlju a steta ce bidi nadoknadjena(malo sutra)ja cu samo rojeve da skidam .U gepek pa na sredjivanje drustava koga vi cekate postenjacine.

 2. Žoboraf

  Pcelar sam ima 30 godina i to iz ljubavi prema svemu vezanom za pcelarstvo,imam 66 god.i nisam od zabrane obisao ta divna stvorenja.
  Tesko mi je.
  Pcele se bore predpostavljm !
  Ako prezivimo ove zabrane,pcele i ja,dnecu par kosnica ispred ministarstva i pustiti pa ih Vi hranite.
  Kao sto stocari prosipaju mleko!

 3. Нереформисани реформатор

  Како ћемо ми угрозити своје здравље и здравље других људи ако до пчелињака одемо колима, одрадимо посао и вратимо се кући? Зашто се нама пчеларима не верује када смо велики заљубљеници у њих, природу и када смо изузетно дисциплинован и савести.

 4. milorad

  Moraću na “crno”. Pa šta mi Bog da. Razume se, iz garaže do pčelinjaka, tamo nema “žive duše”, i povratak. Stroga disciplina. I kome SMETAM. Za koga sam OPASAN. Jedno je sigurno biće štete. Neko je mora nadoknaditi. A, da ne govorim o seljenju pčela.

 5. Miro

  Treba pustiti ljude da rade da se bore za svoj hleb a ne praviti socijalne spucajeve od njih sramota za taj zakon stvarno katastrofa

 6. Pera Detlic

  Obzirom da su štete u nekim granama poljoprivrede ogromne, npr pcelarstvo, pitam se dali ce pcelari mozda moci da tuže nekoga za nadoknadu štete, jer nece imati spremne pčele za bagrem, a nisu dobili odgovore na poslate zahteve za dozvolu kretanja u vreme zabrane ?

 7. Bobby

  A ko krade pčelinjake? Oni na koje se ne odnosi zabrana kretanja. A to su …