Statistika: U Beogradu se najviše investiralo 2008. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

U Beogradu je u poslednjih devet godina, od početka svetske ekonomske krize, izgrađeno stambenih i poslovnih objekata u ukupnoj vrednosti od 5,85 milijardi evra, a najveća vrednost radova bila je 2008. godine, pokazuju podaci Statističkog godišnjaka grada Beograda.

Prema tim podacima, ukupna vrednost izvedenih radova u 2008. bila je 931 miliona evra, a izgrađeno je 910 stambenih zgrada sa ukupno 433.248 kvadrata i 161 poslovni objekat sa ukupno 337.649 kvadrata.

Najveći broj stambenih objekata izgrađen je 2012. kada je završeno 7.230 zgrada sa ukupno 721.036 kvadratnih metara.

Podaci u Godišnjaku pokazuju da je najviše poslovnih objekata sazidano 2015. i to njih 582, ali je njihova ukupna površina bila 14.019 kvadrata, što je ubedljivo najmanje izgrađenih poslovnih kvadrata u razdoblju od 2008. do 2016. godine.

Vrednost radova na izgradnji poslovnih i stambenih objekata u Beogradu se smanjivala od 2008. pa je tako 2014. dostigla 447 miliona evra, što je gotovo dvostruko manje nego na početku krize.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić izjavio je da je svetska ekonomska kriza u građevinarstvu uticala na gradnju i u Srbiji, ali ne u intenzitetu koji je pogodio druge zemlje, jer je, kako je istakao, „Srbija već imala ekonomske probleme“.

„Izgradnja stanova je pre svega tržišna kategorija, na koju utiču ponuda i potražnja, ali bilo je i državnih projekata u ovom periodu koji su povećali stambeni fond u Beogradu“, kazao je Rodić agenciji Beta.

On je podsetio da su se stanovi u glavnom gradu intenzivno gradili za Univerzijadu 2009. godine na Novom Beogradu, kao i u naselju „Dr Ivan Ribar“, a potom je i prostor nekadašnje kasarine „Stepa Stepanović“ pretvoren u stambenu četvrt.

„Sada se ponovo najavljuju sličan projekat izgradnje stanova koji će pomoći država, ali za zaposlene u bezbednosnim službama“, naveo je Rodić.

Prema njegovim rečima, na početku ekonomske krize u Beogradu su se više gradili stanovi, da bi pre nekoliko godina počela učestalija gradnja poslovnih objekata.

O tome šta se i kako gradilo u proteklih desetak godina u Beogradu poslednju reč imali su predstavnici lokalne uprave.

Izvor: Beta

Foto: Beta