Stečajni upravnik: Gošu samo stečaj spašava

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube

Goša iz Smederevske Palanke duguje državi na ime poreza oko 560 miliona dinara bez kamata, a ukupni dugovi premašuju tri milijarde dinara, rekao je stečajni upravnik Aca Mitić.

On je za Betu rekao da je taj dug prema državi sa kamatama, verovatno 700 do 800 miliona dinara, što je oko sedam miliona evra od ukupnog duga fabrike od oko 26 miliona evra, pa je jedino rešenje stečaj i bankrot i prodaja firme kao privrednog subjekta i tehnološke celine.

“Fabrika Goša od 2010. godine pravi gubitak od jednog do pet miliona evra godišnje, račun je neprekidno blokiran od 2013. godine i za nju nema drugog rešenja, osim stečaja jer vlasnik ne želi da napravi plan reorganizacije”, rekao je Mitić.

Dodao je da će bankrotom Goše biti oštećeni svi poverioci jer neće moći da im se namire potraživanja u punom iznosu, ali da boljeg izlaza nema jer “vlasnik ne želi da uloži ni evro u fabriku”. Država je jedan od najvećih među 800 poverilaca Goše.

Ako sud proglasi bankrot, zbog visokog duga, kako je rekao Mitić, ni vlasniku “neće ostati ništa” jer se prodajom neće obezbediti cena iz koje bi se nadoknadila sva potraživanja.

Privredni sud u Požarevcu, prema njegovim rečima, doneće konačnu odluku o uvođenju stečaja u tu fabriku 9. januara za kada je zakazano novo ročište nakon što je Apelacioni privredni sud naložio da se otklone povrede parničnog postupka i još jednom razmotre razlozi za uvođenje stečaja.

Mitić je rekao da očekuje da sud potvrdi prvobitnu odluku o uvođenju stečaja od 16. novembra, a pokrenula ga je beogradska firma AA Kapital konsalting zbog potraživanja 400.000 evra.

Izvor: Beta

Foto: YouTube