Šteta od suša, za sada – 600 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Direktor „Žita Srbije“ Vukosav Savković kaže za RTS da je suša najviše pogodila kukuruz, zatim soju, šećernu repu i nešto manje suncokret.

Savković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je ovo šesta suša u poslednjih 18 godina i da nije najgora, ali da nije za potcenjivanje.

„Prema našim istraživanjima, šteta u ovom trenutku iznozi oko 600 miliona evra“, rekao je direktor „Žita Srbije“.

Što se tiče uticaja na cene poljoprivrednih proizvoda, Savković ističe da suša nije globalna već regionalna i da je to kombinacija koja najmanje odgovara proizvođačima.

Precizira da je suša pogodila srednji tok Dunava i da je Srbija tu najviše stradala, jer su ostale zemlje regiona samo delimično pogođene sušom.

Na svetskom tržištu cena pada, a domaći ratari očekuju mnogo manji rod, ukazuje Savković.

Kaže da se cene koje važe u svetu prenose i na domaće tržište žitarica, koja je berzanska roba.

Kada bi domaće cene porasle, došlo bi do porasta uvoza i nivelacije cene, objašnjava Savković i dodaje da prostor za razliku u svetskim i domaćim cenama postoji samo u razlici u troškovima transporta.

Što se tiče izgradnje sistema za navodnjavanje, Savković kaže da ulaganje ima dva dela – potrebno je da država izgradi kanale a da proizvođači nabave opremu i učine da voda stigne do njiva.

Navodi da se navodnjavanjem, u ovakvim godinama, prinosi podižu 2,5 do tri puta, a u „normalnim“ godinama prosečan prinos je veći od 50 do 100 posto.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay