Šteta od suše preko pola milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/Dragan Gojić

Vremenske nepogode koje su zadesile Srbiju ovog leta prepolovile prinose ratarskih kultura.

Suša je donela katastrofu među plodne oranice, a stručnjaci upozoravaju da je, prema trenutnim procenama, šteta na kukuruzu veća od 40 odsto. Ništa bolje nije ni sa sojom, koja još teže podnosi žegu. Procenjuje se da je šteta dostigla 525 miliona evra.

Što se tiče kukuruza, njemu visoka temperatura odgovara, a dolazi i do ubrzanog zrenja, što će se dodatno štetno odraziti na prinose i kvalitet, kaže predsednik Udruženja “Žito Srbije” Vukosav Saković.

Ukoliko gledamo svetske okvire, Srbija je što se tiče kukuruza doživela katastrofu, suša je delimično umanjila rod u Hrvatskoj, a nešto malo u Mađarskoj i Rumuniji. Kao zemlja smo najgore prošli.

Ima njiva gde kombajni neće ni ući i za njih je to totalna šteta, a biće i onih koji će uspeti da pokriju troškove proizvodnje, ali je sigurno da će biti u dugovima.

Prema Sakovićevim rečima, rod kukuruza će ove godine biti manji za 3,5 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, a to je izgubljenih oko 525 miliona evra, kod poljoprivrednika i u državnoj kasi.

Deo prošlogodišnjeg roda kukuruza je ostao, pa će biti nešto i za izvoz, ističe Saković. Ali svakako da nije isto da li ćemo izvesti 3,5 miliona ili milion tona.

I soja loše podnosi ovu vrelinu, čak gore i od kukuruza. Ipak, površine pod sojom povećane su za 30 odsto, pa će to delimično nadomestiti ovu štetu. I soje će biti manje za 40 dosto.

Kod suncokreta se očekuje umanjenje roda za oko 10 odsto, ali zbog povećanih površina za oko 20 odsto, biće podmirene potrebe uljara i izvoznika.

Ako padne dobra kiša u sledećih desetak dana, slažu se stručnjaci i ratari, delimično će spasti suncokret i soju, koji se ove godine gaje na 220.000, odnosno na 200.000 hektara. Ako izostane, prinosi ovih biljaka biće znatno manji.

Izvor: Novosti

Foto: Beta/Dragan Gojić