Štiglic: Neke zemlje bi mogle da napuste evrozonu

PinterestFacebookTwitterShare

Italija i još neke zemlje mogle bi narednih godina da istupe iz evrozone, prognozira ugledni američki ekonomista i nobelovac Džozef Štiglic, koji za evropske ekonomske probleme krivi evro i nemačku politiku štednje.

Evropi nedostaje odlučnost za potrebne reforme poput uspostavljanja bankarske unije, uključujući zajednički program osiguranja depozita. Nedostaje joj i solidarnosti izvan granica pojedinih država, kazao je Štiglic za nemački dnevnik Die Welt.

„Pitanje je kako će Evrozona izgledati za 10 godina. Jako su male šanse da će i dalje imati 19 članica. Teško je reći koje će zemlje još biti u njenom sastavu“, prenosi berlinski list Štiglicove reči.

„Ljudi u Italiji su sve više razočarani evrom. Italijani uviđaju kako zemja ne funkcioniše s evrom“, navodi Die Welt Štiglica.

Nemačka se, prema njegovim rečima, već pomirila s tim da će Grčka izaći iz evrozone. Pritom, Štiglic napominje da je već ranije savetovao Grčkoj i Portugaliji da izađu iz evrozone.

Proteklih meseci u Nemačkoj je eskalirala zabrinutost za sudbinu evrozone zbog sve izraženijih strahovanja od napuštanja politike štednje u zemljama na jugu Evrope, te zbog labave monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i uspona radikalno desne nemačke stranke Alternativa za Nemačku.

Štiglic kaže da su evro i politika štednje u Nemačkoj krivi za evropske ekonomske probleme. Raspad zone zajedničke evropske valute odnosno njena podela na severni i južni deo jedine su realne opcije za oživljavanje posustale evropske ekonomije, smatra on.

Američki ekonomista smatra da zajednička evropska valuta pritiska evropsku ekonomiju u celini.

Izvor: SEEbiz