Stiže nas statistika: OSETAN pad izvoza i uvoza

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar – maj 2020. godine iznosila je 15 milijardi i 348 miliona evra, što predstavlja pad od 8,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvoz robe u posmatranom periodu iznosio je šest milijardi i 421 milion evra, što je pad od 9,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uvoz robe imao je vrednost od osam milijardi i 927 miliona evra što predstavlja pad od 7,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Spoljnotrgovinski deficit iznosi oko dve milijarde i 507 miliona evra, što je smanjenje od 0,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 72 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,8 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,1 odsto ukupne razmene, navodi se u saopštenju RZS.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.