STOP za 300m visok neboder u LONDONU: Gradonačelnik obustavio TULIP (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YT/Screenshot

London ipak neće dobiti 300 metara visok neboder blizu obale Temze jer je plan o njegovoj izgradnji odbacio lično gradonačelnik prestonice Velike Britanije Sadik Kan.

Zgrada koju je dizajnirao tim predvođen Norman Fosterom trebalo je da bude drugi najviši u Evropi, ali je procenjeno da „dizajn nije dovoljno dobar za tako superiornu lokaciju“.

Projekat je predviđao da će neboder privlačiti 1,2 miliona posetilaca godišnje ali je prevladala bojazan da bi mogao da naruši deo najprepoznatljivijeg londonskog istorijskog nasleđa.

Kako je preneo portparol Sadika Kana, gradonačelnik Londona je izrazio brojne sumnje u vezi ovog projekta i odbio da ga odobri uz procenu da bi javna korist od njega bila veoma ograničena.

Idejni projekat tornja izazvao je brojne kritike. Neki tvrde da čak ugrozio i vazdušni saobraćaj jer se u blizini nalazi aerodrom. Dok neki smatraju da bi naštetio gradu, oni koji stoje iza projekta tvrde da bi toranj privukao 1,2 miliona posetilaca godišnje i omogućio prihod od 1,3 milijarde evra.


Izvor: BIZLife

Foto: YT/Screenshot

Komentari 1

  1. Pera

    Pametan čovek, neće da takvom gradjevinom unakazi izgled grada. Šteta što takav stav nisu imali oni u Beogradu koji su smislili i dozvolili da se u Beogradu mogu graditi zgrade visine do 150m…Ko ima sumnji da li to odgovara Beogradu, može i sa Kalimegdana da se lično uveri, neka pogleda “Beograd na vodi”…