Štrajk CA u špicu turističke sezone

Piloti, kabinsko osoblje, aviomehaničari i radnici koji se brinu o putnicima Kroacija Erlajnsa (Croatia Airlines – CA) idu u štrajk, odlučeno je na skupštini sindikata Organizacije radnika CA (ORCA) održanoj pre dva dana.

Zaposleni hrvatske nacionalne aviokompanije okupljeni u ORCA štrajkovaće jer sa upravom nisu dogovorili novi kolektivni ugovor. Prethodni kolektivni ugovor istekao je 31. novembra 2016.

U maju je mirenje sindikata i uprave završeno neuspešno čime su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za organizovanje industrijskih akcija. U ORCA su nezadovoljni dosadašnjim kolektivnim ugovorom i žele novi ili da počnu pregovori o njemu.

Kad će štrajk tačno biti organizovan još nije odlučeno jer je, objašnjavaju u ORCA, organizacija takve akcije u aviokompaniji dosta složena, pa se može očekivati da se to dogodi verovatno u julu. A to znači usred turističke sezone, kad su avioni najzaposleniji.

U upravi CA kažu da nisu dobili obaveštenje sindikata ORCA o industrijskoj akciji, te da u skladu s tim ne mogu komentarisati pitanja vezana uz navodni štrajk.

ipak, ističu da uprava od decembra 2016. godine poziva socijalne partnere na konstruktivan dijalog i kolektivne pregovore, a u cilju potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Izvor: Seebiz

Foto: Beta