Strani investitori o Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BizLife

Srbija je proteklih godinu dana nastavila stabilan ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost ali nije dovoljno da se ostvari postavljeni cilj – potpuno održiva i konkurentna poslovna klima, jaka privreda koja može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard građana, izjavila je danas predsednica Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC) Jana Mihajlova.

Ona je na godišnjem predstavljanju „Bele knjige“ FIC-a, u kojoj su preporuke za popravljanje poslovne klime u Srbiji, rekla da je potrebno da Srbija ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU, kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU.

Istakla je da su tri ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije – ostavrenje održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korpotivizacija državnih preduzeća), unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza, i obzbeđenje veće transparentnosti u javnim konsultacijama sa fokusom na reforme u osam prioritetnih oblasti.

Te oblasti su porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

 

Četiri oblasti koje u novoj „Beloj knjizi“ sa najboljim učinkom su građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Od osam prioritenih tema radne grupe FIC-a i Vlade Srbije za spovođenje preporuka „Bele knjige“ samo su nekretnine i izgradnja i inpekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju zabeležile su umeren napredak, dok ključne oblasti, poput poreza, radnih prava i bezbednosti hrane, nisu imale napredak.

Izvor: Beta

Foto: BizLife