STREPI srpski turizam: Kinezi OTKAZUJU putovanja u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Srbija već oseća posledice koronavirusa u Kini na turistički sektor. Veliki broj aranžmana je otkazan i teško je očekivati da će prognoze o broju turista iz Kine biti ostvarene, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Veliki broj aranžmana u Beogradu koji su bili planirani za februar i mart je otkazan, kaže ministar i ističe da je u ovom trenutku nezahvalno davati bilo kakve prognoze, jer se ne zna koliko će ova kriza trajati.

Za sada aranžmane otkazuju samo turisti iz Kine, ali ne i gosti iz drugih zemalja. Prošle godine imali smo oko 145.000 kineskih turista, ove bi sigurno bilo više od 200.000 gostiju, objašnjava Ljajić za Politiku.

Procene su, dodaje, i dalje u širokom rasponu i pominje se da je na nivou Evrope broj kineskih turista smanjen između sedam i 25 odsto. U apsolutnim brojkama to bi bilo od milion i po do tri miliona manje.

Ovi podaci ne iznenađuju, budući da je kineska vlada još 27. januara zabranila grupna međunarodna putovanja, dok je čak 30 svetskih avio-kompanija do sada obustavilo letove ka Kini.

Moglo se i očekivati da će se pojava virusa korona ovako odraziti na globalni turistički sektor. Svetska turistička organizacija saopštila je ovih dana da je prerano govoriti o procenama u kojoj meri će ova epidemija uticati na prihode u turizmu, ali pojedine zemlje već polako sabiraju gubitke.

Na udaru je pre svega turizam Kine, ali i države koje su popularne destinacije među njihovim turistima. Kako prenose svetski mediji, samo u drugoj polovini januara poseta hotelima u Kini smanjena je za 75 odsto.

Turisti iz Kine su prošle godine ostvarili više od 150 miliona dolazaka u inostranstvo, gde su potrošili 277 milijardi dolara.

I u Srbiji su, prema podacima iz septembra prošle godine, bili na prvom mestu po broju stranih gostiju. U prvih devet meseci 2019. godine zabeležili smo 110.000 turista iz ove zemlje, što je rast od 42 odsto, dok je u 2018. godini njihov ukupan broj iznosio 102.000.

Sa ostvarenih 202.000 noćenja u prvih devet meseci, što je rast od 50 odsto, premašen je ukupan broj noćenja u 2018. godini.

Pre izbijanja epidemije, Svetska turistička organizacija je procenjivala da će ove godine globalni turizam rasti između tri i četiri odsto.

Izvor: Politika

Foto: BIZLife

Komentari 1

  1. Bibi

    Hvala Bogu !