Subvencijama do biznisa: Podsticaji vredni oko tri miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nakon što su sve analize pokazale da su najveći korisnici subvencija stranci, Ministarstvo privrede promenilo je pravila. Kako bi se povećale šanse domaćim firmama da dobiju podsticaje, krajem 2016. godine usvojena je uredba kojom su limiti koji se odnose na obavezno ulaganje i zapošljavanje značajno spušteni.

Posle više od godinu dana primene ove uredbe može se reći da je napravljen polovičan uspeh. Odnosno, u programu koji se odnosi na projekge od posebnog značaja i dalje su neprikosnoveni lideri u povlačenju ovih sredstva strani investitori.

Sa druge strane, u projektima po javnom pozivu dominiraju domaći ulagači. Prema podacima Ministarstva privrede, na javni poziv, koji je Ministarstvo privrede raspisalo u martu prošle godine, stiglo je ukupno 34 prijave zainteresovanih ulagača. Do sada je razmatrano 18, dokje preostalih 16 još na čekanju. Od 18 razmatranih projekata svi su prihvaćeni. Od toga je 17 ugovora potpisano sa domaćim investitorima, a samo jedan sa ulagačem čije je sedište u inostranstvu. Ukupna vrednost podsticaja iznosi 2,90 miliona evra, a korisnici subvencija su u obavezi da na neodređeno vreme zaposle 815 radnika. To znači da je državu otvaranje jednog radnog mesta na ovaj način koštalo 3.560 evra. Pravila su tako postavljena da subvencije ne mogu da se dodele za investicione projekte u sektoru saobraćaja, razvoja softvera, ugostiteljstva, igara na sreću i trgovine.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay