Sudbina „Konstantina“ još čeka odbornike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Konstantin Veliki

Jedna od najvećih misterija na političkoj sceni Niša, datum istorijske „aerodromske“ sednice i dalje je u „magli“, pišu Južne vesti.

Iako je predsednik Skupštine grada Rade Rajković još za prošlu nedelju najavio sastanak šefova odborničkih grupa i sednicu na kojoj bi se odlučivalo o budućnosti niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“ u što kraćem roku, ni sastanka, ni datuma sednice još nema.

Iz opozicije kažu da vlast odlaže stvar, jer nema većinu, a Rajković ne odgovara na pozive novinara.

Jednom odložena posle naprednjačkog brifinga u Beogradu, sednica o poklanjanju aerodroma i dalje je na čekanju. A pre dve nedelje, predsednik niškog parlamenta Rade Rajković tvrdio je da „samo što nije“.

O razlozima nezasedanja nije želeo da govori ni šef odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Perišić rekavši da „nema vremena“ za novinarska pitanja.

Konstatujući da je sednica sve neizvesnija, navodi da će Grad ući u prinudnu upravu ako se sednica ne održi do 11. juna.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković ide korak dalje i tvrdi da vlast nema podršku ni odbornika, a ni građana, da „progura“ kroz parlament poklanjanje aerodroma.

Trebalo je skupština da bude prošle nedelje, ni do dan-danas nema sastanka šefova odborničkih grupa. Ne znam zašto beže. Očigledno da nemaju većinu i očigledno da im treba vremena da ovu jednu nakaradnu odluku proguraju, tvrdi Odbornik grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović.

Konstatujući da je sednica sve neizvesnija, navodi da će Grad ući u prinudnu upravu ako se sednica ne održi do 11. juna.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva.

Opozicija ujedinjeno protiv poklona

Kako bi sprečili da gradska vlast pokloni niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ Državi, 10 opozicionih stranaka ujedinilo se u „borbi za odbranu aerodroma“.

Tvrde da vlast nema većinu za svoju nameru i da se sprovodi represija nad odbornicima. Traže da građani odluče na referendumu o statusu aerodroma, ali upozoravaju odbornike da ako sprovedu poklanjanje aerodroma, mogu biti na spisku za lustraciju.

Niška opozicija simbolično je stala pred Aerodrom „Konstantin Veliki“ i otvorila zajednički front protiv poklanjanja, a najavili su i dalje zajedničko opoziciono delovanje.

Izvor: Južne vesti

Foto: Konstantin Veliki