Šumadijski „posao veka“ sa Kinezima pao u zaborav

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Šumadijski „posao veka“, odnosno dogovorenu saradnju grada Kragujevca i kineske kompanije CMEC o izvozu mesa na kinesko tržište, što je najavljivano još od 2015. godine, niko više ne pominje.

Nedavna informacija o sporazumu sa Ankarom, kojim Srbija po prvi put dobija mogućnost za bescarinski izvoz do 5.000 tona goveđeg mesa u Tursku, podsetila je šumadijsku javnost na ne tako davnu zvaničnu najavu čak desetostruko većeg izvoza junetine iz Šumadije i centralne Srbije u Kinu, što je, kad su poljoprivreda i stočarstvo u pitanju, nazivano šumadijskim „poslom veka“.

Grad Kragujevac je, naime, još 2015. godine sa kineskom kompanijom CMEC potpisao memorandum o saradnji koji predviđa formiranje zajedničke firme za otkup i tov junadi, te klanice za preradu junećeg mesa, koja bi kupcima u Kini isporučivala čak do 50.000 tona junetine godišnje, piše Danas.

Formiranje zajedničkih firmi sa Kinezima trebalo je da bude okončano najpre krajem 2015, zatim do februara 2016, pa do stvaranja institucionalnog okvira… Kinezi su, uoči poslednjih lokalnih izbora, ovde javno predstavili projekat koji je, kako je isticano, trebalo značajno da doprinese unapređenju i razvoju poljoprivrede, stočarstva pre svega, u šumadijskom delu Srbije.

Iz Kragujevca i Šumadije, međutim, u Kinu do sada nije izvezeno ni kilo junetine, a na potpisani memorandum sa Kinezima podseća jedino još tabla na nekadašnjoj farmi, a sada industrijskoj zoni u Sobovici sa ispisanim generalijama o zajedničkoj firmi i klanici koje su tu trebalo da „niknu“ odavno.

U kragujevačkoj gradskoj upravi, u decembru, prilikom usvajanja odluke o formiranju nove industrijske zone u Sobovici, pravdali su se da taj poslovni aranžman nije mogao da bude pokrenut do pred kraj prošle godine, kad je, u Budimpešti, potpisan međudržavni ugovor Srbije i Kine kojim je predviđen i izvoz srpske junetine na kinesko tržište.

Ali, realizaciju načelno dogovorene poslovne saradnje grada Kragujevca i kompanije CMEC niko više ne pominje ni nekoliko meseci nakon potpisivanja međudržavnog ugovora.

Boljim poznavaocima ove problematike nije nepoznato da su kineske kompanije u Kragujevcu, svojevremeno, sa Zastavinim fabrikama automobila i kamiona imale gomilu potpisanih memoranduma o saradnji i strateškom partnerstvu, od kojih nijedan i nikada nije realizovan.

Prodao firmu Simensu, pa kupio 70 hektara

Najbolju ponudu za kupovinu lokacije od oko 70 hektara u novoj Industrijskoj zoni Sobovica, na licitaciji koju je 6. februara organizovala kragujevačka gradska uprava, dao je, saznaje Danas, Bratislav Milanović iz Kragujevca, u svojstvu fizičkog lica.

Milanović je doskorašnji vlasnik kompanije Milanović koju je početkom meseca preuzeo nemački Simens. U Industrijskoj zoni Sobovica predviđena je izgradnja nekoliko novih fabrika, u kojima će, prema zvaničnim najavama, biti angažovano više hiljada radnika.

Izvor: Danas

Foto: screenshot