„Super čelična“ nemačko-indijska saradnja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemački TisenKrup i indijski Tata stil potpisali su dogovor o saradnji u proizvodnji čelika, a nova kompanija imaće oko 48.000 radnika i godišnji obrt od oko 17 milijardi evra.

Sporazum je rezultat višemesečih pregovora i predstavlja najveći dogovor u industriji čelika od Mitalovog preuzimanja Arcelora 2006. godine.

Nova kompanija TisenKrup Tata Stil imaće oko 48.000 radnika i treba da ostvari godišnji obrt od oko 17 milijardi evra, podseća nemačka štampa.

Sedište kompanije biće u Holandiji i biće drugi evropski proizvođač čelika, iza ArcelorMitala.

U nemačkoj grupi navode da od zajedničkog ulaganja očekuju godišnji sinergijski efekt u rasponu od 400 do 500 miliona evra.

Sklapanje dogovora vremenski se poklopilo s američkom najavom carina na uvoz čelika od 25 odsto, koje će obuhvatiti i proizvođače u Evropi.

SAD je najveće tržište evropskih proizvođača čelika, koji će sada zbog američkih carina možda biti prisiljeni da svoj čelik plasiraju na evropska tržišta.

Od najave američkih carina krajem maja, deonice evropskih proizvođača čelika ArcelorMitala, TisenKrupa, Salcgitera i Vestalpine pale su od 8 do 17 odsto.

Izvor: Mondo

Foto: Pixabay