Švajcarci GASE pogon u Mađarskoj, ishod – hiljadu OTKAZA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zbog manje potražnje, švajcarska inžinjerska kompanija ABB zatvoriće do kraja godine fabriku u mađarskom gradu Ozdu, što će rezultirati gašenjem hiljadu radnih mesta.

„Odluka je doneta nakon temeljne analize svih raspoloživih mogućnosti u Ozdu, ali posebno zbog promena u potražnji“, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da će se obim poslovanja postepeno smanjivati do tačke kada više neće biti održivo da fabrika i dalje bude otvorena.

Odluka neće uticati na ostale delove poslovanja ABB u Mađarskoj.

Fabrika proizvodi minijaturne prekidače za strujna kola za potrebe elektrifikacionog odeljenja, a ABB je postao njen vlasnik kupovinom odeljenja Industrijskih rešenja kompanije Dženeral elektrik 2018. godine.

Zatvaranje mađarskog pogona najnoviji je u nizu poteza kojima ABB reaguje na slabiju potražnju klijenata u automobilskom sektoru i na usporavanje aktivnosti u evropskoj i severnoameričkoj industriji.

Prihodi kompanije u četvrtom kvartalu 2019. pali su dva odsto na uporedivoj osnovi, a ove godine će, po procenama uprave, stagnirati ili blago rasti.

U januaru je kompanija najavila ukidanje radnih mesta u fabrici u SAD. Predsednik uprave Peter Voseg priznao je da ABB mora da poboljša rezultate kako bi uhvatio korak s konkurencijom.

U martu bi na dužnost trebalo da stupi novi izvršni direktor Bjorn Rosengren, koji će obezbediti više autonomije delovima unutar ABB, specijalizovanim za elektrifikaciju, industrijske pogone, industrijsku kontrolu i robote.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Pixabay