Švajcarci zainteresovani za Galeniku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Galenika

zvršni direktor HBM, najvećeg švajcarskog investicionog fonda posvećenog investiranju u oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije, Andreas Viki izjavio je da je njihova kompanija Amikus (Amicus) zainteresovana za kupovinu Galenike.

“Kada razmišljamo o kupovini Galenike, sebe vidimo kao odličnog partnera svih zainteresovanih strana – Vlade, zaposlenih i same kompanije”, kazao je on u intervjuu za Nedeljnik.

Viki je rekao da bi kupovina Galenike bila važna, zbog toga što Amikus nema svoju fabriku u Srbiji, pa bi se na taj način izbegla gradnja.”Bila bi urađena transformacija Galenike u savremeni centar za proizvodnju iz koga bi se snabdevala tržišta u drugim državama u kojima Amikus posluje”, rekao je on.

Kako je istakao, plan je da se Amikusov portfolio doda Galenikinom. “Naša namera nije da kupimo Galeniku, preuzmemo brendove, nekretnine prodamo, a trenutnu proizvodnju koju Galenika ima prebacimo u fabrike na drugim lokacijama. Naprotiv, mi imamo potpuno drugačiju strategiju – da kupimo i da gradimo”, rekao je on.

Podsetio je da je HBM investirala milijardu evra u više od 40 farmaceutskih kompanija, što bi u slučaju kupovine, Galenici omogućilo pristup licencama za savremene proizvode koji mogu biti deo zajedničke platforme Galenike i Amikusa za celu centralnu i istočnu Evropu.

“Proširenje poslovanja Galenike ne može biti ostvareno pre nego što se proizvodnja unapredi”, rekao je on i dodao da Galenika mora da ima odgovarajući broj zaposlenih da bi bila konkurentna.

Viki je zaključio da će, ukoliko Amikus uspe da kupi Galeniku, to biti najveća švajcarska investicija u Srbiji.

Tender za prodaju 93 odsto državnog udela u Galenici trebalo bi da bude raspisan u petak. Prema pisanju medija, nekoliko kompanija je zainteresovano za kupovinu Galenike koja ima 1.400 radnika.

Izvor: Danas

Foto: Galenika