Švajcarski franak uzima danak

PinterestFacebookTwitterShare

Tek petina zaduženih u „švajcarcima“ u našoj zemlji iskoristila je modele Narodne banke Srbije za rešenje svog problema, prenose Večernje novosti.

Ni niske kamatne stope na stambene kredite nisu, tokom protekle godine, uticale na porast broja odobrenih zajmova za kupovinu nekretnina. Naprotiv, ovi zajmovi beleže blagi pad tokom proteklih 12 meseci, pa ni privlačne kamatne stope ispod tri odsto u slučaju kada je dug vezan za evro, nisu uspele da preokrenu situaciju.

Uz nisku kreditnu sposobnost građana, u Udruženju banaka Srbije ocenjuju da je reč o verovatno već „malo zasićenom tržištu“. Podaci Kreditnog biroa pri ovom udruženju pokazuju da građani u Srbiji trenutno otplaćuju 107.353 stambena kredita. Do poslednje rate preostalo im je da plate još ukupno 377,9 milijardi dinara. Veći deo ovog iznosa, ravno 80 odsto, odnosi se na dug u evrima, a preostalo na dug u švajcarskim francima.

Kroz zajmove u „švajcarcima“, u našoj zemlji se trenutno otplaćuju ukupno 17.684 stana. Njihovi vlasnici, prema podacima Udruženja, bankama treba da vrate još 77,22 milijarde dinara. Ovi dužnici u proteklom periodu suočili su se sa velikim problemom u otplati, s obzirom da je franak ojačao prema evru, što je gotovo udvostručilo glavnice njihovih kredita. Nezadovoljni sa ponuđenim načinima rešavanja svog problema od strane banaka (reč je o četiri modela rešenja koje je omogućila Narodna banka Srbije), većina ovih dužnika nije htela da sa bankama sklapa dodatne anekse ugovora. Očekuju da će njihova udruženja izdejstvovati povoljnija rešenja.

– Prema dostavljenim podacima iz izveštaja banaka, zaključno sa 30. novembrom 2017. godine, 3.337 korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, nakon dobijanja odgovarajućih ponuda od banaka, podnelo je zahtev za zaključenje aneksa ugovora o kreditu u skladu sa Odlukom o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti. To je 20,21 odsto uručenih obaveštenja – rečeno je „Novostima“ u NBS.

Izvor: Večernje novosti

Komentari 4

 1. Realista

  Koje mere Narodne banke Srbije, one su samo produbile krizu. Neophodno je da kao u svim zemljama u Evropi da drzava reši problem zaduženih u Svajcarskim francima, na taj način što će prebaciti korisnike iz švajcarca u euro po paritetu na dan isplate kredita, time će se jednom za svagda rešiti problem duga u švajcarskim francima i izjednačiti svi korisnici kredita sa euro korisnicima, a pritom niko ne snosi dodatne troskove. To su sve zemlje u Evropi uradile (Poljska, Ceska, Portugal, Italija, Albanija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Bosna itd.) sem Srbije koja sistemski taj problem nije resila jer ovde bankarski lobi upravlja drzavom

 2. Miodrag

  Radovan Jelašić je javno upozoravao, na televiziji, na rizik od zaduživanja u Švajcarskim francima. Kamate su bile znatno niže i ljudi su požurili na tada povoljnije uslove. Sada plaćaju danak svojoj nepažnji.

  • Marijana

   Nemoj da komentarišeš nešto što si čuo samo na tv, a pojma nemaš o čemu se radi, srećo.

 3. Djuro

  Preporuke NBS vređaju inteligenciju korisnika kredita. Od ovako „stručne“ guvernerke i njenih poltrona je teško očekivati da uopšte pokušaju da se bave ovim problemom. Kada se na to doda bankarski lobi i „nezavisno“ pravosuđe jasno vam je da će mnogi pre izdahnuti nego što će uspeti da isplate ove kredite. Mnogi su pored janog sektora zaposlili svoje fikuse u bankama i zapravo im odgovara da im neko drugi zarađuje plate. Tu su još i novinari koji se plaše da stvari nazovu pravim imenom pa dobijete i gomilu ovako besmislenih tekstova.
  Jedino pravo rešenje je ništavnost nepravednih ugovora, kojima je stvoreno dužničko ropstvo.