Svaki peti medij raskinuo ugovor o privatizaciji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od ukupno 34 medija u Srbiji čiji su osnivači gradovi i opštine i koji su uspešno privatizovani do 31. oktobra 2015. godine, što je rok propisan medijskim zakonima, skoro svaki peti medij je raskinuo ugovor o privatizaciji.

Od 16 ovakvih medija koji u tom roku nisu uspeli da se privatizuju protiv polovine je pokrenut stečajni postupak, pokazuju podaci Ministarstva privrede, dostavljeni BIRN.

Ministarstvo je saopštilo da kontroliše ispunjenje ugovornih obaveza novih vlasnika tih medija samo „na osnovu izveštaja ovlašćenog revizora, kao i na osnovu procene sudskog veštaka za predmet investiranja“, kao i da ispunjenje obaveze o kontinuitetu poslovanja medija „utvrđuje isključivo na osnovu pisanog izveštaja REM“.

Nadamo se da će nova Medijska strategija uzeti u obzir ovakve podatke i da neće ići u pravcu povećanja državnog uticaja na medije, već da će naći druge modalitete javnih politika kojima će štiti javni interes u oblasti javnog informisanja, kaže koordinatorka programa BIRN Tanja Makić.

Prema podacima Ministarstva, ugovori su raskinuti sa šest privatizovanih izdavača medija čiji su osnivači lokalne samouprave. Nakon toga za dva od tih šest medija – „RTV Pruga“ i „TV Blace“, pokrenut je stečajni postupak.

Od 16 izdavača medija koji nisu privatizovani u zakonskom roku stečajni postupak pokrenut je protiv osam.

Besplatne akcije podeljene su zaposlenima i bivšim zaposlenima u 15 neprivatizovanih izdavača medija.

Ministarstvo privrede je dodalo da se, i dve i po godine po isteku zakonskog roka za privatizaciju, za medije koji nisu uspešno privatizovani „preduzimaju aktivnosti na sprovođenju postupka privatizacije, u skladu sa zakonom i u saradnji sa lokalnom samoupravom“.

U Srbiji je, inače, do 31. oktobra 2015. trebalo da bude privatizovano 73 medija u državnom vlasništvu, a javni poziv za prodaju raspisan je za 50 medija.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay