Šveđani nude Kanađanima bogatstvo za nalazište kod Bora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Švedska rudarska kompanija Lundin ponudila je kanadskom Nevsunu, u čijem se vlasništvu nalaze istražna prava za „Čukaru peki“ kod Bora, 1,4 milijardi dolara za kupovinu tog projekta.

Pre ove ponude, Lundin je, zajedno sa kanadskom kompanijom Euro sun, ponudio 1,5 milijardi dolara za kupovinu istražnih prava projekta „Čukaru peki“ i rudnika cinka „Biša“ u Eritreji, ali je i ta ponuda bila odbijena. Sada su Šveđani samo za istražna prava kod Bora Nevsunu ponudili 1,4 milijardi dolara.

Nakon nekoliko pokušaja da se sa menadžmentom Nevsuna dogovorimo oko kupovine projekta „Čukaru peki“, koji nisu urodili plodom, rešili smo da damo direktnu ponudu akcionarima ove kanadske kompanije, kazao je predsednik Lundina Pol Koniber.

Međutim, predsednik Nevsuna Piter Kukjelski pozvao je akcionare te kompanije da ne prihvate ponudu Lundina.

Nismo dobili nikakvu zvaničnu ponudu Lundina. Pored toga, istraživanjima je ustanovljeno da se u gornjoj i donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“ ima oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata. Projekat smo razvili, tako da ponuda Lundina ne odgovara stvarnoj vrednosti akcija naše kompanije, kazao je Kukjelski.

On je dodao da će, ako Lundin do 27. jula, kako su objavili, dostavi zvaničnu ponudu za kupovinu akcija Nevsuna, o tome odlučivati posebni komitet nezavisnih direktora, koji bi, u tom slučaju, imali 105 dana da odgovore na tu ponudu.

Inače, vrednost ležišta „Čukaru peki“ procenjena je na oko 100 milijardi dolara, a kompanija Nevsun je nedavno dobila dozvolu Vlade Srbije da počne sa izgrdanjom istražnog niskopa, što se smatra prvim korakom ka otvaranju rudnika.

Lundin ima rudnike bakra, nikla i cinka u Čileu, SAD, Švedskoj i Portugaliji. U njihovom vlasništvu je rafinerija za preradu kobalta u Finskoj.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay