SVETIONIK, LJUBAV, PRVENSTVO…Otvorena prva kula Beograda na vodi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada Srbije/screenshot

Prva kula projekta „Beograd na vodi“ svečano je otvorena u subotu uveče kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić presekao crvenu vrpcu na prijemu koji je upriličen povodom useljenja prvih stanara u ove zgrade.

„Uradili smo ono što smo obećali od prljavštine i rugla stvorili smo jedan od najlepših delova u jugoistočnoj Evropi. Beograd je konačno sišao na reke. Uskoro pored reke niče ceo novi grad, naš ‘Beograd na vodi'“, rekao je Vučić povodom završetka prve faze tog projekta.

On je najavio da će do kraja septembra zgrade biti osvetljene na specijalan način. „Biće to pravi svetionik, nešto što niko još nije video“, rekao je Vučić.

On je rekao da se danas useljava prva zgrada u „Beogradu na vodi“, da se gradi novi bulevar, i da uskoro „niče najviša kula u ovom delu Evrope“. „Prvu utakmicu, prvo prvenstvo, danas smo na ovoj reci osvojili“, rekao je Vučić i dodao da Beograd danas ima i promenadu jednu od najlepših na svetu.

Vučić je naveo da „Beograd na vodi“ pripada celoj Srbiji i da pokazuje da je država krenula napred. „Ovo što smo danas radili u Beogradu, sutra ćemo u Nišu, Kraljevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu i svuda u Srbiji“, rekao je Vučić.

On je dodao da je to poziv Srbima u svetu da se vrate u svoju domovinu.

Vučić je podsetio da je samo mali broj ljudi verovao u rezultat projekta i da su mu se svi podsmevali, da su govorili da je izgradio jednu kafanu i da će to biti sve. Dodao je da zato zahvaljuje i onima koji su se „sklonili iz bitke“.

„Zahvalio bih i onima koji su se sklonili iz bitke, koji su pobegli iz naših redova. Pobedili su i oni jer su svedoci i mogu da povuku pouku da onaj koji veruje i radi pobeđuje. Danas onima koji su radili, vama koji ste verovali u sebe, Srbiju i njene građane, hoću da kažem da oni koji su se podsmevali nisu uspeli“, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio šeiku Muhamedu bin Zajedu koji je, kako je rekao, od početka verovao u taj projekat.

Svečanosti su prisustvovali ministri Vlade Srbije, čelnici grada Zoran Radojičić i Goran Vesić i predstavnici diplomatskog kora i brojni novinari.

Direktor kompanije Igl Hils, manjiskog vlasnika „Beograda na vodi“, Muhamed Alabar istakao je da je projekat postao uspešan zahvaljujući ljubavi prema srpskom narodu a ne iz želje za profitom.

„Evo sa nama je i ministar finansija koji je u početku upozorava da će dobit biti mala, samo 5 odsto, a i BDP Srbije je tada bio negativan, ali ovde se ne radi o novcu i zaradi. Važni su vera, poverenje, ljubav prema vašem narodu, to je učinilo da sve bude moguće, naglasio je Alabar i najavio da će kompanija koji vodi nastaviti da ulaže u Srbiji, ovo je samo početak“, rekao je on.

Prva faza projekta Beograd na vodi zavšrena je izgradnjom BV Rezidensis koja ima 20 spratova i 296 stanova. Kamen temeljac za ovu zgradu postavljen je u septembru 2015. godine. U zgradi se, od pratećih sadržaja, nalaze bazeni, teretana, igraonica za decu, recepcija, zelene površine i podzemna garaža, lokali, kafići i restorani u prizemlju.

Prvi kupci Srbi iz dijaspore

Kako pišu Novosti, porodica srpskog porekla sa Novog Zelanda se prva uslelila u stan u kuli Beograda na vodi, a među prvim kupcima su Miodrag Đorđević i Dušan Vasiljević, koji kažu da su verovali u taj projekat i da su to pokazali time što su potpisali ugovore kada je sve bilo u samom začetku.

Đorđević je stomatolog koji je godinama radio u Nemačkoj. Vera i Dušan Vasiljević godinama su se bavili poljoprivredom i držali farme u Africi, Čileu, sada se vraćaju na ognjište i posao prepuštaju deci čija želja je da imaju farme i u Srbiji. Imaju desetoro dece.

Izvor: Beta, Novosti, Danas

Foto: Vlada Srbije/screenshot