Svetska banka: Kosovo na vrhu regionalne liste privrednog rasta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Privredni rast na Zapadnom Balkanu biće nešto manji nego što se ranije predvidjalo, ocenila je Svetska banka u novom izveštaju.

Bruto domaći proizvod (BDP) na Zapadnom Balkanu ove godine će biti 3,2 odsto, što je za 0,1 odsto manje nego što se procenilo početkom godine, a sledeće 3,4 odsto, što je za 0,2 odsto manje nego u ranijoj prognozi.

Najveći rast među zapadnobalkanskom šestorkom imaće Kosovo – 4,8 odsto ove i sledeće godine, a zatim Albanija – 3,6 i 3,5 odsto.

Sledeća po brzini rasta ove godine je BiH s 3,2 odsto, a sledeće godine bi trebalo da ima privredni rast od 3,4 odsto.

Srbija će ove godine imati rast od tri odsto, dok bi sledeće trebalo da ima 3,5 odsto. Za Crnu Goru Svetska banka predvidja rast od 2,8 i 2,5 odsto.

Među zapadnobalkanskom šestorkom, Svetska banka je smanjila prognozirani privredni rast jedino Makedoniji – na 2,3 odsto ove godine, što je za 0,9 odsto manje nego u ranijoj prognozi, i 2,7 odsto sledeće, što je za 1,2 odsto manje nego pre.

Od ostalih zemalja u regionu, najveći rast će imati Rumunija – 5,1 odsto ove, i 4,5 odsto sledeće godine, zatim Mađarska 4,1 i 3,2 odsto, pa Bugarska s 3,8 i 3,6 odsto. Hrvatska će imati rast BDP-a 2,6 odsto ove godine i 2,7 odsto sledeće godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay