Svetska banka o privrednom rastu: Loša sezona, ali bolja zaposlenost

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Ekonomski rast zapadnog Balkana u 2017. godini biće 2,6 odsto, naredne godine 3,3 odsto, a u 2019. godini iznosiće 3,6 odsto, navodi se u godišnjem izveštaju Svetske banke.

Za Srbiju, kao najveću privredu Zapadnog Balkana, prognoza je da će ove godine rast biti usporen na dva procenta, zbog oštre zime koja je pogodila sektore poljoprivrede i građevinarstva.

Za 2018. godinu Svetska banka prognozira da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije biti tri odsto, a 2019. godine 3,5 odsto.

U izveštaju te međunarodne finansijske institucije se navodi da je uprkos lošijoj poljoprivrednoj sezoni i usporavanju ukupnog privrednog rasta zaposlenost u Srbiji ove godine povećana za 4,3 odsto, ali da je i dalje visoka stopa nezaposlenosti.

Ocenjeno je da bi u srednjem roku porast potrošnje i investicija i oporavak poljoprivrede trebalo da podstaknu rast i pomognu u otvaranju novih radnih mesta.

Svetska banka je navela da su investicije ove godine podstakle značajan rast u Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori, dok je potrošnja donela stabilan rast u BiH, a u Makedoniji je prethodna politička kriza usporila rast.

U zemljama Zapadnog Balkana je, kako je istaknuto, u prvoj polovini ove godine otvoreno 230.000 radnih mesta, što je porast od 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i jednako je stanju pre izbijanja svetske krize, 2008. godine.

Izvor: Beta

Foto: YouTube screenshot