Svetsku banku brine najavljeno povećanje plata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Budžet koji je Vlada Srbije predložila daje osnove za dugoročan rast privrede i standarda građana, smatra šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva. Ipak, zabrinut je zbog povećanja plata i penzija.

“S Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno je da penzije mogu da se koriguju, ali što se plata tiče, mislimo da moramo da pokušamo da izvršimo reforme o kojima smo pričali unazad dve godine”, kazao je Ndegva za RTS.

On je rekao da je Svetska banka na polovini izrade programa sa Srbijom, vrednog milijardu i 800 miliona evra, i da je cilj da se tim novcem poveća privredna konkurentost.

“Što se tiče budžeta, mislimo da je to pozitivan korak u pravcu novog plana razvoja i rasta. Taj budžet održava fiskalnu stabilnost, jer je projektovan i deficit 0,5 odsto, što je bolje nego prošle godine. To je dobro. Investicije su povećane za 300 miliona dolara, pa kad se sve to realizuje, imaćemo bolji standard života i privredni rast”, rekao je Ndegva.

Kada je reč o platnim razredima, on smatra da je važno da u svakoj modernoj ekonomiji postoji predvidiv racionalan i kredibilan javni sektor koji zavisi od zasluga.

“To je racionalizacija, dogovoreno je sve to, a mi smo razočarani zbog kašnjenja, jer mislimo da bi bilo korisno kako bi bile poboljšane javne usluge”, rekao je Ndegva.

Upitan da li krize poput sadašnje na Kosovu utiču na ekonomske planove, on kaže da svaka kriza utiče na poverenje u ekonomiju, ali ističe da programi Svetske banke nisu ugroženi.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    A da li ih brine odumiranje nacije u Srbiji? Kolike su njihove plate?
    Nametnuli su nam 4 godine umanjene plate i penzije, hoće li to
    doveka da traje? Kako je bilo u drugim zemljama, da li su i
    tamo ograničavali plate? Plate su najniže u Srbiji i to je jadno.