Tako se povećava minimalac

PinterestFacebookTwitterShare

Mađarska vlada postigla je dogovor sa poslodavcima i sindikatima o znatnom povećanju minimalne plate kako bi se ublažio manjak radne snage, a paralelno su najavili i niže stope poreza na dohodak u sklopu nastojanja da ojačaju konkurentnost privrede i privredni rast.

Prema rečima ministra privrede Mihaljija Varge, minimalna plata za nekvalifikovane radnike biće iduće godine povećana za 15 posto, a u 2018. godini još osam odsto. Još će više biti povećana minimalna plata za kvalifikovane radnike, za 25 posto u 2017. te za dodatnih 12 posto u 2018.

Paralelno će stope poreza na dohodak biti smanjene za pet postotnih bodova u 2017. te za još dva postotna boda u 2018, najavio je Varga. Više plate bi trebalo da podstaknu na povratak radnike koji su napustili zemlju u potrazi za boljom platom. Vlada takođe želi da olakša zapošljavanje radnika iz susednih zemalja gde živi mađarska manjina, dodaje Rojters.

Manjak radne snage rezultat je provrednog oporavka, koji je takođe podstakao pad stope nezaposlenosti na samo 4,9 posto u septembru. Ujedno je prosečna bruto plata u istom mesecu bila viša 6,7 posto nego u istom razdoblju lani.

Ako u prvih devet meseci iduće godine njen rast premaši 11 posto, porez na dohodak biće snižen za još pola postotnog boda, najavio je ministar Varga i podsetio da vlada namerava iduće godine da snizi stopu poreza na dobit na devet posto.

Mađarska stopa poreza biće najniža u EU


Izvor: N1

Komentari 1

  1. Milojko

    Ovo nema veze sa mozgom , klasicna novinarska patka … Boze me sacuvaj kakve gluposti objavljujete… Sramota….