Takse, kuga i pauze u Fijatu “KOČNIČARI” srpske industrije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pad prehrambene proizvodnje zbog taksi Prištine i obustava izvoza mesnih prerađevina zbog svinjske kuge, kao i smanjenja proizvodnje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu najveći su problemi u domaćoj ekonomiji, ocenio je saradnik biltena “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Stojan Stamenković.

Svi ti navedeni negativni trendovi u septembru su umanjili ukupnu industrijsku proizvodnju, rekao je Stamenković na promociji novog broja MAT.

Prema njegovim rečima, prerađivačka industrija u Srbiji imala je uspone i padove tokom godine i u septembru je dostigla međugodišnji rast od 1,7 odsto, a da nije bilo problema u prehrambenoj industriji, prerađivačka bi zabeležila rast od četiri odsto.

“Prehrambena izgleda kao nerešiv problem, jer umanjuje dinamiku čitave industrije, a proizvodnja motornih vozila i prikolica na prvi pogled ne ostavlja utisak problematične oblasti, jer je njen negativan doprinos u septembru od jedan procentni poen minimalan, ali ostaje problem zbog dugoročnog opadanja proizvodnje u FCA”, rekao je Stamenković.

Dodao je da je treća oblast koja preti da postane problem, proizvodnja osnovnih metala, koju ograničavaju limiti u Evropske unije.

Problemi u prehrambenoj industriji, proizvodnji mesa i mesnih prerađevina dodatno su, kako je rekao, pored taksi koje je uvela Priština na izvoz te robe, uvećani i zabranom izvoza u okolne zemlje zbog pojave svinjske kuge u Srbiji i smanjenog izvoza u Rusiju.

Istakao je da je proizvodnja motornih vozila u periodu od januara do septembra ove godine opala za 42,1 odsto, a samo u septembru 39,2 procenata. Radnici FCA su bili na produženom odmoru u avgustu, pa je opet napravljena pauza u proizvodnji zbog usklađivanja sa mogućnostima plasmana”, rekao je Stamenković.

Izvor: Politika, Beta

Foto: Pixabay