Tanji od dlake, jači od čelika: Objavljen PRIRUČNIK za proizvodnju materijala BUDUĆNOSTI

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Grafen se zbog neverovatne snage i širokog spektra upotrebe smatra materijalom budućnosti, a evropski istraživači su upravo objavili priručnik za njegovu proizvodnju.

Priručnik je objavio konzorcijum Graphene Flagship sastavljen od univerziteta i kompanija. Osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja finansira EU sa budžetom od više od milijardu evra do 2023. godine.

Konzorcijum se nada da će priručnik povećati „prisutnost“ materijala koji ima potencijal za revoluciju svih industrija.

Grafen je sloj atoma ugljenika dobijen iz grafita, koji možemo naći, na primer, na vrhu olovke.

Uređen po uzorku saća, on je 200 puta jači od čelika, tvrđi od dijamanta i prenosi i toplotu i struju bolje nego bilo koji drugi materijal, uključujući zlato ili bakar. A takođe je milion puta tanji od dlake.

Sedamdeset istraživača učestvovalo je u izradi besplatnog priručnika na 500 stranica.

“To je velika knjiga koja obuhvata opis mnogih najvažnijih metoda za proizvodnju grafena i drugih dvodimenzionalnih materijala”, rekla je za Mar Garcia Hernandez iz Graphene Flagship-a.

Istraživači iz Graphene Flagship-a pokazali su da postoji najmanje 1.800 različitih slojevitih materijala, ali dosad je samo nekoliko zaista istraženo.

Fleksibilnost, provodljivost i otpornost ovog materijala odlike su koje znače da se on može koristiti u raznim industrijama kao što su vazduhoplovstvo, astronomija, medicina, energetika ili elektronika.

Inače, prve prototipne oblike proizvoda napravljene od ovog metala počeli su da izrađuju Airbus, Fiat-Chrysler, ABB grupa, ali i Siemens.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay