Tek trećina firmi kreditno sposobna

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji tek svako treće preduzeće ima jednu od prve tri ocene poslovne sposobnosti, prema analizi Agencije za privredne registre.

Na šalter banke, u nadi da će dobiti kredit, u Srbiji može tek 32.646 firmi. Toliko preduzeća ima ocenu poslovanja A, B ili C, koje znače da će ih bankari uopšte uzeti u obzir.

To, međutim ne znači da srpska privreda već nije dovoljno zadužena. Naprotiv, na dinar sopstvenog kapitala, pokazuju finansijski izveštaji za 2016. godinu, naš biznis posluje sa 1,8 dinara pozajmljenog novca.

Finansiranje poslovanja iz kredita je u Srbiji za nijansu smanjeno prošle godine, jer je u 2015. na dinar sopstvenog novca korišćeno 1,87 dinara kredita.

Stope zaduženosti idu u pozitivnom smeru, ali jedna godina nije dovoljna da se eliminišu posledice godina urušavanja finansijske pozicije privrede, napominje registrator Registra za finansijske izveštaje APR Ružica Stamenković.

Prošle godine je sopstveni kapital privrednih društava porastao 8,7 odsto, a obaveze, znači finansiranje iz pozajmica, porasle su za 4,6 odsto. To znači da raste udeo finansiranja iz sopstvenih sredstava.

Sopstvena sredstva učestvuju sa više od trećine izvora finansiranja, a sve ostalo dolazi iz pozajmljenog kapitala. Naša privreda je izložena riziku zaduženosti. Idealan odnos sopstvenih sredstava i pozajmljenih je pola-pola.

Posebno pitanje je kome se isplati da se dalje zadužuje. To pre svega zavisi od profitabilnosti posla. Finansijski pokazatelji iz 2016. godine ukazuju da javni sektor u Srbiji ne bi trebalo da razmišlja o novim zajmovima.

Posmatrano po veličini, najveća zaduženost je u mikropreduzećima. Oni na dinar sopstvenog kapitala posluju sa čak 6,64 dinara pozajmljenog. Apsolutno su prezaduženi. Gledano po sektorima, najviše obaveza ima prerađivačka industrija – na dinar svog novca duguje 3,24 dinara.

Kod trgovaca je odnos dinar sopstvenog na 2,99 dinara zajma, a informisanje 2,01 dinara kredita pokriva sa jednim sopstvenim dinarom.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay