Temelj za Ikeu na malom, ali MOĆNOM TRŽIŠTU u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

U Ljubljani je polaganjem kamena temeljca započela gradnja prve trgovine švedskog proizvođača nameštaja IKEA, na koju Slovenci dugo čekaju.

Celi projekat ljubljanske Ikee koštaće oko 90 miliona evra, a u njoj će se zaposliti oko 300 ljudi. Trgovina će obuhvatati 30.000 kvadratnih metara površine, a gradnja će, kako se predviđa, trajati oko godinu dana.

Ikea u Ljubljani nudiće oko 10.000 proizvoda, objekat će imati 1.000 parkirnih mesta i 170 parkirališta za bicikle, te restoran sa 450 mesta.

Prvi memorandum o nameri gradnje Ikea je s gradskim vlastima u Ljubljani potpisala još 2008. godine, ali se projekat odužio zbog problema oko dobijanja adekvatne lokacije, a kasnije i dozvola za početak gradnje.

“Znali smo da mnogi Slovenci odlaze po Ikeine proizvode u Austriju, Italiju i Hrvatsku”, kazao je na svečanosti ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, tumačeći zašto je važno da Ljubljana dobije takav prodajni centar.

“Iako smo malo tržište, Slovenija je država s najvećom kupovnom moći u regionu”, kazao je Janković, dodajući da je to bio za grad signal da privuče Ikeu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP