Tesla (stvarno) pred bankrotom?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask se 1. aprila našalio da je kompanija pred bankrotom, a ako je verovati informacijama agencije Blumberg, kompanija nije ni daleko od toga.

Uprkos „najprodukvitnijem kvartalu u istoriji kompanije“ na početku 2018., Tesla i dalje ima problema da ispuni norme proizvodnje Modela 3, što je unervozilo investitore, a sve to je uticalo na pad vrednosti akcija, piše agencija.

Kompanija je u aprilu saopštila da je dostigla najbrži rast neke automobilske kompanije u modernoj eri, ali to izgleda mnogo košta kompaniju.

Kako prenosi Blumberg, Tesla svakog minuta gubi 6.500 dolara, što je 390.000 na sat, odnosno 9.360.000 dnevno.

Masovni odliv keša znači da bi kompanija mogla ostati bez novca već do kraja ove godine, a analitičari predviđaju da kompanija mora da prikupi dve milijarde dolara samo ove godine.

Analitičari istovremeno ističu da Tesla ima dug od 1,2 milijarde koji dospeva 2019.

Javni dokumenti pokazuju da je Teslin slobodan tok gotovine bio negativan peti kvartal uzastopno. Kompanija ima tendenciju negativnog toka gotovine, ali je stopa značajno porasla u poslednjim kvartalima, prenosi B92.net.

Tesla i pored svih negativnih vesti ima velike ambicije za budućnost, pa će tako u naredne dve godine da plasira na tržište novi tip automobila sa dva sedišta – roadster, potom elektricni šleper i kompakt SUV Model Y.

Pitanje je kako Tesla planira da proizvede sve ove modele s obzirom da već ima problema s kašnjenjem, a značajno manje povećava broj zaposlenih nego Ford ili Dženeral Motors.

Izvor: B92

Foto: Pixabay