“Tesla” za dva miliona ispred “Tuđmana”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beobuild

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” i prošle godine bila je ubedljiv lider regiona po broju putnika, dok se rekordnom godinom može pohvaliti i zagrebački “Franjo Tuđman”. Među pet najprometnijih aerodroma u regionu čak tri su iz Hrvatske.

Protekla godina obeležila je rast broja letova u celom regionu i proširenje kapaciteta aerodroma, a na popisu 10 najprometnijih samo dva nisu uspeli da dostignu milion putnika, oni u Podgorici i u Sarajevu, piše klix.ba.

Kroz beogradski Aerodrom i 2017. godine prošlo je ubedljivo najviše putnika, čak 5.343.420. Osim novog istorijskog rekorda u 2017. godini, koji je aerodromu doneo povećanje broja putnika od devet posto u odnosu na 2016. godinu, “Nikola Tesla” je proteklih meseci beležio i apsolutne mesečne rekorde u broju putnika.

Najveće zasluge za to beogradska vazdušna luka može pripisati brojnim niskotarifnim i atraktivnim letovima.

Novim rekordom u 2017. može se pohvaliti i zagrebački aerodrom koja je prvi put u istoriji premašio brojku od tri miliona putnika u jednoj godini, tačnije 3.092.047, što je rast od 11,8 posto u odnosu na 2016. godinu.

Vazdušna luka u Zagrebu prošle godine otvorila je novi terminal, što je rezultiralo povećanjem broja letova.

I za aerodrom u Dubrovniku je najuspešnija godina u istoriji. Zahvaljujući novom terminalu dubrovačkim aerodromom lane je prošlo 2.323.065 putnika.

Aerodrom u Skoplju proteklih godina imao je najveću stopu rasta u regionu. Skopski i ohridski aerodromi su u 2017. ugostili 2.027.344 putnika, što je 13 posto više nego godinu pre.

Prošla godina bila je najuspešnija i za Međunarodni aerodrom “Adem Jašari” u Prištini, kroz koji je prošlo 1.887.402 putnika. Prištinski aerodrom planira ove godine da uključi i letove za skandinavske zemlje, produži i proširi piste, tako da bi ove godine mogli premašiti broj od dva miliona putnika.

Ljubljanski aerodrom “Jože Pučnik” beležio je loše statistike 2016. godine zbog pada putnika od 0,7 posto. Međutim, prošla godina donela je pozitivne pomake i za glavni grad Slovenije, čija je vazdušna luka oborila rekord sa 1.676.032 putnika.

Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu ugostili su pak prošle godine više od dva miliona putnika, gotovo 320.000 putnika više nego 2016. godine. Aerodrom Tivat premašio je prvi put broj od milion putnika, dok je onaj u Podgorici sve bliži milionitom putniku.

Inače, podgorička vazdušna luka je 2016. pretekla sarajevsku na devetom mestu i lane je zadržala tu poziciju. Međunarodni aerodrom Sarajevo je na začelju liste, ali sa 957.969 prevezenih putnika 2017. godina je najbolja u istoriji, a cilj 2018. je milion putnika.

Izvor: Seebiz

Foto: Beobuild