„Tigrovi“ sve otvorenije protiv Erdogana

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: A.M.

Turski industrijski moćnici zvani „Anadolijski tigrovi“ sve otvorenije kritikuju ekonomsku politiku aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nestabilnost kursa lire unela je nesigurnost u redove privatnog sektora koji se sve više plaši nestabilnosti, rekao je Blumbergu Mehmet Jildiri, predsednik Turske privredne komore.

Najuspešniji turski industrijalci, popularno zvani „Anadolijski tigrovi“, razvili su se u industrijskim gradovima turskog poluostrva upravo zahvaljujuci podsticajima koje su dobijali od Erdoganovog režima.

S obzirom na to da je uspešnost njihovog poslovanja kompromitovana rastućom inflacijom i nestabilnošcu lire, Tigrovi su počeli sve otvorenije da kritikuju vlast. Oni smatraju da je pokušaj intervencije Erdogana da sanira ekonomsku krizu jedan od razloga zašto je kriza eskalirala do te mere.

Kako kažu, Erdogan je godinama podsticao Centralnu banku da smanji kamatne stope poslovnom sektoru kako bi mogli dobiti povoljnije kredite, što je prema o0ceni Tigrova rezultiralo još negativnijim uslovima za njih.

Najviše nas uznemirava činjenica da mi kao privatnici ne možemo realno proceniti troškove svog poslovanja zato što se cene menjaju iz sata u sat.

Čak da su kamatne stope i više nego što su sada, ali da su fiksne, bilo bi znatno lakše poslovati zato što bi troškovi našeg poslovanja bili predvidljiviji, rekao je Bora Tezel, predsednik Udruženja Mladih privatnika.

Trenutna nestabilnost lire nesumnjivo će naštetiti našem poslovanju, ali će i negativno uticati i na stabilnost turske isplate javnog duga, rekao je industrijalac Halit Odžkaj.

Iako su turski industrijalci odlučniji u kritici režima, ni jedan od predstavnika „Tigrova“ nije bio dovoljno hrabar da kaže kako će ekonomska kriza uticati na njegov glas na junskim izborima.

Predizborne ankete pokazuju da se Erdoganova prednost polako topi u industrijskim gradovima Anadolije koji su mu dosada bezrezervno verovali.

Prema rezultatima turskih predizbornih anketa koje je zvanično objavila kuća Plus Majak, podrška Erdoganovoj stranci je pala sa 56 odsto, koliko je bila u martu, na ispod 39 odsto, sredinom maja.

Izvor: Danas

Foto: A.M.