Tjurdenjev: Značajna ulaganja u razvoj NIS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

NIS će od 2018. do 2025. godine u razvoj poslovanja uložiti 1,8 milijardi evra, a najviše će biti uloženo u segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS.

U intervjuu za Gazprom reviju, Tjurdenjev je kazao da će NIS imati značajna ulaganja i u ostale segmente poslovanja, pre svega u dodatnu modernizaciju prerađivačkih kapaciteta, odnosno izgradnju projekta „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo.

„Sada u Pančevu gradimo postrojenje za odloženo koksovanje. Ono bi trebalo da proradi u trećem kvartalu 2019. godine. Zahvaljujući njemu, dubina prerade nafte u Rafineriji će dostići 99,2 odsto. To je rekordna vrednost.  Kompanija može proizvoditi za 0,5 miliona tona belih naftnih derivata više, što će dovesti do porasta profitabilnosti. Kao rezultat, u značajnoj meri će se smanjiti proizvodnja mazuta, ali zato ćemo dobiti potpuni novi za nas proizvod, a to je koks, koji se aktivno koristi u metalurgiji i građevinarstvu.  Danas se koks uvozi u Srbiju“, rekao je generalni direktor NIS.

On je najavio i značajna ulaganja u ostale biznis pravce, a pre svega u modernizaciju maloprodajne mreže i energetiku.

Kada je reč o energetici, Tjurdenjev je kazao da je u toku realizacija dva značajna projekta – izgradnja termoelektrane-toplane u Pančevu i vetroparka, te da se završetak ovih projekata očekuje u 2020. godini što će značajno uvećati kapacitete kompanije za proizvodnju ekološki čiste električne energije.

Generalni direktor NIS je naveo da je u toku i digitalna transformacija poslovanja.

„U ovom trenutku u oblasti digitalnih tehnologija u različitim delovima kompanije se razrađuje 70 projekata, od kojih je sedamnaest prešlo u aktivnu fazu realizacije“, rekao je Tjurdenjev i dodao da je cilj da se na ovaj način pre svega poveća efikasnost poslovanja.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: T. K.