Todorić tužio Hrvatsku

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić objavio je na svom blogu da je podneo tužbu Evropskoj komisiji zbog neusaglašenosti Lex Agrokora sa zakonodavstvom Evropske unije.

Tužba je, naveo je Todorić, dostavljena i predsedniku komisije, a s njenim sadržajem će upoznati sve predsednike vlada zemalja EU i poslanike Evropskog parlamenta.

Todorić kaže da je tužbu protiv Hrvatske podneo zbog sporosti hrvatskih institucija, koje ne reaguju na “zastrašujuće posledice neustavnog i nezakonitog lex Agrokora”.

Osnivač Agrokora navodi pritom da su međunarodni i hrvatski pravni stručnjaci, koji su učestvovali u pisanju tužbe, vrlo dobro upoznati s odredbama tog zakona i okolnostima njegovog donošenja.

Oni su nepodeljeni u mišljenju o teškom kršenju Ustava, ali i pravne tekovine EU, koju je Hrvatska ugradila u svoje zakonodavstvo.

“To nije tužba protiv moje domovine, ovo je tužba protiv jedne nerazumne politike i njenih protagonista, a protiv njih nikada neću prestati da se borim”, napisao je Todorić.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo vodi istragu protiv Todorića, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zbog učešća u nezakonitom pribavljanju milijardu i 142 miliona kuna u slučaju Agrokor.

Todorić trenutno živi u Londonu, gde se vodi postupak o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Tužilaštvo je u međuvremenu je pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47.500.000 kuna.

Izvor: index

Foto: screenshot