Todorićeva „sloboda“ košta milion evra u kešu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu delimično je prihvatilo žalbu bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića o određivanju istražnog zatvora u slučaju Agrokor i odredilo kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) za izlazak iz zatvora.

„Preinačena je odluka istražnog sudije. Veće smatra da se kaucijom može ispuniti ista svrha. Sedam i po miliona kuna gotovog novca koje bi Ivica Todorić trebalo da položi na račun da bi izbegao istražni zatvor“, rekao je portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, prenela je N1 televizija.

Osim uplate kaucije u gotovini, sudsko veće je odredilo i meru zabrane napuštanja Zagreba, kao i predaju pasoša.

Istražni sudija Županijskom suda u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bekstva. Ranije mu je bio određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke, pa je po nedavnom izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, upućen u istražni zatvor.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik izručen je 7. novembra Hrvatskoj iz Velike Britanije posle godinu dana od kada je pobegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicioni fond Nexus Private Equity Partners preko firme Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

Izvor: Beta

Foto: screenshot