Tojota ulaže pola milijarde dolara u Uber

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Toyota

Japanski proizvođač automobila Tojota planira da uloži 500 miliona dolara u Uber, koji radi po principu ekonomije deljenja, čime će proširiti partnerstvo na zajednički razvoj autonomnih vozila.

Iz japanske kompanije, jednog od najvećih svetskih proizvođača vozila, saopšteno je da bi partnerstvo uključivalo “masovnu proizvodnju” autonomnih vozila koja će zatim biti razmeštena u Uberovu mrežu automobila za deljenje vožnje.

Analitičari smatraju da je to način kako obe kompanije mogu dostići svoje konkurente na tržištu autonomnih vozila.

Taj sporazum Tojote i Ubera procenjuje Uberovu vrednost na oko 72 milijarde dolara, uprkos tome što ta kompanija beleži rast gubitaka.

Prema saopštenju obe kompanije, tehnologija za autonomna vozila iz svake firme biće integrisana u Tojotina namenska vozila, a očekuje se da će testiranja započeti 2021. godine.

I Tojota i Uber zaostaju u razvoju autonomnih vozila za konkurentima. Deljenje tereta i troškova istraživanja i razvoja oduševiće investitore Ubera, koji tokom 2019. godine planira inicijalnu javnu ponudu deonica (IPO).

Mnogi analitičari smatraju da će privatno vlasništvo nad automobilima u budućnosti dramatično biti smanjeno upravo zbog autonomnih vozila i deljenja vožnje.

Izvor: SEEbiz

Foto: Toyota