TOP 5: Evo ko su najveći DONATORI u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako veliki broj građana veruje da  za opšte dobro najviše daju istaknuti pojedinci, dok svega 4,7% smatra da su u pitanju privatne kompanije, u stvarnosti slika je zapravo sasvim suprotna, pokazje izveštaj „Srbija daruje – Katalyst„.

Prema ovom izveštaju, poslovni sektor je ponovo jedan od najvećih darodavaca (39 odsto udela zabeležene sume), dok udeo istaknutih pojedinaca iznosi  4,3 odsto.

Evo ko su najveći donatori u Srbiji u 2018. godini:

1. NIS Petrol: 1.241.884 evra – Ova kompanija je većinu novca usmerila na razvoj zdravstva, ali su značajna finansijska ulaganja pomogla sportske i inicijative za mlade: preko 140.000 evra uručeno je udruženju građana Kikindski forum za izgradnju dečijeg igrališta, a za Omladinsku prestoniicu Evrope Novi Sad izdvojeno je skoro 60.000 evra za izgradnju i opremanje košarkaškog terena u skladu sa standardima Međunarodne košarkaške federacije FIBA u okviru projekta Zajednici zajedno.

2. Phillip Morris: 450.000 evra

Jedan od najznačajnijih programa kompanije koja u Srbiji posluje od 2003. jeste program Pokreni se za posao, putem kojeg se u saradnji sa organizacijom ENECA  svake godine dodeljuje sredstva mladim preduzetnicima koji žele da započnu ili unaprede svoj biznis. U prošloj godini za ovaj projekat izdvojeno je oko 270.000 EUR, a uz njega je pokrenut i program Pokreni se za nauku u saradnji sa Centrom za razvoj liderstva, za koji je izdvojeno oko 120.000 EUR, a novac se koristi za stipendije mladih naučnika i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rada. Važno je spomenuti da je komanija Philipp Morris takođe ovogodišnji dobitnik nagrade Virtus i to za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora, a u prošloj godini značajna sredstva (oko 60.000 EUR) pomogla su organizaciji Nis Art Fondacija za realizaciju programa podrške mladim umetnicima u Srbiji Mladi 2018.

3. Delta holding: 373.796 evra – U prošloj godini Delta fondacija obezbedila je više od 22.000 evra za projekat Treći roditelj, putem kojeg zaposleni Delta Holding u partnerstvu sa udruženjem Putokaz pomažu očuvanje porodica koje su u riziku da im deca budu izmeštena u ustanove socijalne zaštite. Podrška podrazumeva slanje paketa sa hranom, higijenskim proizvodima, odećom i školskom opremom nekoliko puta godišnje. Pored toga, ova kompanija je u prošloj godini podržala više projekata za razvoj lokalne zajednice i poboljšanje uslova života sa osoba sa invaliditetom.

4. Coca Cola HBC Srbija: 340.000 evra

Coca Cola je u Srbiji prošle godine proslavila je 50-ogodišnjicu poslovanja, što je bio povod i za jednu značajnu donaciju – oko 50.000 EUR za podršku narodnim kuhinjama u Srbiji kojima upravlja Crveni krst. Kao brend koji je posebno omiljen među mladima, Coca Cola je pružila i značajnu novčanu podršku (30.000 EUR) centru Jaki mladi, koji vodi organizacija SOS Dečije selo Srbija, a čiji cilj je pružanje podrške mladima bez roditelja nakon što napune 18 godina.

5. Milomir Glavčić: 318.000 evra

Milomir Glavčić je iznenađenje i „izuzetak koji potvrđuje pravilo” da su najveći pojedinačni donatori kompanije. Milomir nije javna ličnost, već penzioner iz Kanade, koji je do sada donirao preko 7 miliona evra za razvoj opšteg dobra u Srbiji. Najveći deo novca koji je donirao prošle godine (ukupno 318.000 EUR) pomogao opremanje Doma zdravlja Studenica u njegovom rodnom Kraljevu.

Izvor: Srbija daruje - Katalyst

Foto: Pixabay