Toplane i dalje naplaćuju indirektno grejanje

PinterestFacebookTwitterShare

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća Standard iz Vrbasa, iako je Ustavni sud Srbije presudio da nije nadležan da donosi Pravilnik o pružanju grejnih usluga, usvojio je novi-stari Pravilnik kojim se omogućava naplata “grejanja preko komšijskog zida”, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

“Odnosno, potrošači koji su odlučili da ne žele da se greju preko sistema daljinskog grejanja, prinuđeni su da i dalje na mesečnom nivou plaćaju određeni procenat od pune cene daljinskog grejanja, i to ne samo u Vrbasu već i u drugim vojvođanskim opštinama”, navodi VOICE.

Objašnjava se da je reč o “indirektnom grejanju”, odnosno grejanju preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida, u slučajevima kada su se građani odjavili sa sistema daljinskog grejanja, ali im toplane ipak naplaćuju određeni procenat od ukupne cene grejanja.

Ustavni sud je 7. jula ove godine Pravilnik o pružanju grejnih usluga u Vrbasu proglasio nezakonitim u celosti, a inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti podneo je jedan meštanin. Sud je naveo da JKP Standard nije ovlašćen da svojim aktom uređuje način i uslove pružanja grejnih usluga.

JKP Standard je, međutim, 6. oktobra doneo novi, a zapravo isti Pravilnik o pružanju grejnih usluga, uprkos odluci Ustavnog suda, pa je sada potrebno ponovo podneti inicijativu Ustavnom sudu, navodi VOICE.

Pravnik Veljko Milić rekao je da oni koji su plaćali “indirektno grejanje” mogu tražiti i povraćaj novca. U Udruženju za zaštitu prava potrošača “Prosperitet” ocenili su da se ovo pitanje tiče mnogih građana u Vojvodini i Srbiji koji su žrtve svojevrsnog haosa u oblasti koja se, suprotno zakonima, uređuje lokalnim odlukama i aktima.

“Iako član 90. Ustava jasno kaže da država štiti potrošače, a Zakon o zaštiti potrošača svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom usluga, u mnogim opštinama građani plaćaju grejanje preko komšijskih zidova, plafona ili poda, iako su se jasno opredelili za drugu vrstu grejanja”, rekao je za VOICE Radomir Ćirilović iz Prosperiteta.

VOICE je naveo da se u Vrbasu, Rumi i Bečeju indirektno grejanje plaća 30 odsto od pune cene grejanja, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20 odsto.