Tramp menja ploču? “Huavej je veoma OPASAN, ali možemo da se dogovorimo”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BETA AP

Trgovinski rat između SAD-a i Kine i dalje muti um investitorima, nakon sedmice nikad većih turbulencija na svetskim berzama.

Akcije su pale u Aziji, Evropi i SAD-u, jer su investitori zabrinuti da se dogovor između dve ekonomske velesile neće uskoro postići.

Međutim, američki predsednik Donald Tramo sasvim neočekivano je izneo mogućnost da Huavej bude deo trgovinskog sporazuma, uprkos svim američkim tvrdnjama i strahovima da kineska kompanija predstavlja pretnju po bezbednost zemlje.

„Huavej je nešto veoma opasno. Vidite šta su uradili sa stanovišta bezbednosti. Veoma opasno”, rekao je Tramo novinarima,

Međutim, uprkos ovim brigama, Tramp je sugerisao da bi Huavej mogao da bude bitan za rešavanje trgovinskog spora između Kine i SAD.

“Moguće je da Huavej čak bude uključen u trgovinski sporazum. Ako se dogovorimo, mogu da zamislim da Huavej bude uključen u neki deo trgovinskog sporazuma“, rekao je američki predsednik.

Ova Trampova izjava mogla bi ili da umiri kineske zvaničnike ili da ih samo zbuni, jer kako bi Amerika mogla da sklopi bilo kakav dogovor sa Huaveijem, kompanijom koju je stavila na crnu listu za pristup američkoj tehnologiji?

Ključno je to da američka ekonomija takođe pati zbog trgovinskog rata. Tramp je sinoć obznanio izdvajanje dodatnih 16 milijardi dolara za američku poljoprivredu, kako bi ublažio uticaj tarifa jer nije dobra ideja zabrinjavanje poljoprivrednika, posebno kada predstoje izbori.

Izvor: BIZLife

Foto: BETA AP