Tramp pokušao DA KUPI ekskluzivno pravo na vakcinu – „samo za SAD“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP/Alex Brandon

Administracija Donalda Trampa ponudila je „velike sume novca” kako bi dobila ekskluzivni pristup vakcini protiv koronavirusa koju je razvila nemačka kompanija, objavio je u nedelju Die Welt, prenosi Politiko.

Tramp je pokušavao da kompaniju CureVac sa sedištem u Tibingenu, koja takođe ima lokacije u Frankfurtu i Bostonu, reseli u Sjedinjene Američke Države i razvije vakcinu „samo za SAD”.

Nemačko ministarstvo zdravlja potvrdilo je ove navode, prenosi Rojters.

Portparol ovog ministarstva naveden kao jedan od izvora u članku rekao je: „ Berlin je veoma zainteresovan da osigura da se vakcine i aktivne supstance protiv novog koronavirusa razvijaju i u Nemačkoj i Evropi”.

Doskorašnji američki ambasador u Nemačkoj, Ričard Grenel, objavio je na Tviteru da je izveštaj Weltt-a „pogrešan“.


Prošle nedelje direktor CureVac-a, Danijel Meničela bio je među farmaceutskim predstavnicima koji su pozvani u Belu kuću na razgovor o razvoju vakcine protiv koronavirusa sa Trampom, potpredsednikom Majkom Pensom i članovima predsedničke operativne grupe za koronavirus.

U saopštenju za štampu kompanija je navela da je Meničela američkim zvaničnicima pričao o vakcinama koje su razvijali i izrazio je nadu da će eksperimentalna vakcina biti spremna do početka leta.

Ova vest izazvala je ljute reakcije nemačkih političara koji su zahtevali da Berlin učini sve što je moguće da spreči SAD da kontroliše pristup eventualnoj vakcini protiv koronavirusa.

„Američki režim počinio je krajnje neprijateljski čin”, rekao je poslanik socijaldemokrata Karl Luterbah, i dodao je da nemački zdravstveni radnici koji su  u prvim redovima, kao i ljudi širom sveta, treba da imaju pristup vakcini koja je razvijena u Nemačkoj, i da nijedna zemlja ne bi mogla da kupi eksluzivni pristup vankcini.

Izvor: BIZlife

Foto: Beta/AP/Alex Brandon

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.