Tramp povukao SAD iz trgovinskog sporazuma

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je naredbu o povlačenju te zemlje iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP).

“Upravo smo uradili veliku stvar za američkog radnika”, rekao je Tramp potpisujući Memorandum o ukidanju sporazuma.

Taj sporazum smatran je jednim od najvećih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame, koji mu je posvetio veći deo svog drugog mandata, a trebalo je da američkim kompanijama olakša pristup nekima od najdinamičnijih azijskih privreda.

Sporazum je sklopljen kao kontrateža rastućem kineskom ekonomskom uticaju i ima za cilj da uspostavi pravila trgovine za 21. vek.

Njega je potpisalo 12 zemalja – Australija, Bruneji, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Kanada, koje zajednički čine 40 posto svetske ekonomije.

Japanski premijer Šinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, izjavio je da TPP bez Sjedinjenih Država neće imati smisla, prenosi AFP.

Napuštanje sporazuma je ipak samo formalnost, s obzirom na to da sporazum, iako usvojen, nije bio ratifikovan u Kongresu.

Novi američki predsednik je potpisao i memoradum kojim zamrzava zapošljavanje nekih od radnika federalne vlade, u cilju smanjenja troškova i kontrole veličine državnog aparata.

Tim ukazom, od kojega su izuzeti pripadnici vojske, Tramp je ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja da će se pozabaviti birokratijom i staviti pod kontrolu zapošljavanje u državnom sektoru.

Izvor: RTS, N1

Foto: Youtube