Tramp se ne smiruje: Sprema novi trgovinski UDAR na Kinu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP_Alex Brandon

Predsednik Sedinjenih Američkih Država Donald Tramp zapretio je Kini novim tarifama na „najmanje“ 300 milijardi dolara vrednosti kineske robe.

Tenzije između dve najveće ekonomije sveta naglo su porasle usled prekida pregovora u trgovinskom ratu koji su se raspali u maju.

Iako je Tramp rekao da pregovori s Kinom i dalje traju, direktnih sastanaka nije bilo od 10. maja, od dana kada je Tramp povećao tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 25 posto, što je nateralo Peking na odgovor.

„Naši pregovori s Kinom, puno zanimljivih stvari se dogodilo, videćemo šta je sledeće … Mogu povećati tarife na još najmanje 300 milijardi dolara robe, i to ću učiniti u pravom trenutku“, rekao je Tramp novinarima, bez objašnjenja na koju je robu tačno mislio.

„Ipak, mislim da Kina želi postići dogovor, i mislim da Meksiko želi dogovor pod svaku cijenu“, rekao je Trump prije ukrcavanja na Air Force One na irskoj zračnoj luci Shannon prije putovanja u Francusku na komemoraciju povodom obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugome svjetskom ratu.

Kinesko Ministarstvo trgovine takođe je poručilo da će Peking morati da usvoji određene protivmere ako Vašington jednostrano eskalira trgovinske tenzije. Ističu da su američki pritisci ozbiljno usporili proces pregovora.

Međunarodni monetarni fond upozorio je da će povećanje tarifa uništiti poverenje u tržište i kompanije, te da će usporiti globalni ekonomski rast za koji se trenutno veruje da će se popraviti sledeće godine.

Prvi novi sastanak mogao bi da se dogodi na marginama samita finansijskih čelnika G20 u Japanu, a gde učestvuju i američki i kineski ministri.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP_Alex Brandon