Tramp: Zabranjujemo TikTok u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će u SAD zabraniti aplikaciju za razmenu videa TikTok za koju Vašington sumnja da je koristi kineska obaveštajna služba.

“Što se tiče TikTok-a, to zabranjujemo u SAD”, rekao je Tramp u petak uveče novinarima.

Ta aplikacija je bila pod istragom američke agencije zadužene da strane investicije ne predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbednost. Američki zvaničnici su poslednjih nedelja izrazili bojazan da bi Peking mogao da je koristi da bi naneo štetu SAD.

TikTok negira da deli podatke sa kineskim vlastima.

“Mi nemamo veze sa politikom i ne prihvatamo političke reklame i nemamo agendu. Naš je jedini cilj da budemo platforma dinamična i živahna koju svi cene“, rekao je predsednik TikTok-a Kevin Mejer (Mayer).

Džejms Luis (James Lewis), šef programa tehnološke politike Centra za strateške i međunarodne studije, ocenio je da je opasnost za bezbednost od TikTok-a skoro “ravna nuli”. Međutim, dodao je da se čini da je firma BajtDens koja je vlasnica te aplikacije, pod pritiskom Pekinga.

Tu društvenu mrežu osporavaju i van SAD. U Indiji je TikTok blokiran od 30. juna i na spisku je 59 kineskih aplikacija blokiranih da bi se osigurali “bezbednost i indijski suverenitet sajber prostora”, a Pakistan je nedavno zahtevao od uprave TikToka da blokira sav “nemoralan, nepristojan i vulgaran” sadržaj.

TikTok postoji od 2016. godine i ima više od 800 miliona aktivnih korisnika, mahom između 16 i 24 godine, od kojih čak 43 odsto u Indiji. Samo u Sjedinjenim Državama ta aplikacija ima 30 miliona aktivnih korisnika mesečno.

SAD razmatra zabranu kineskih društvenih mreža, uključujući popularni TikTok


Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.