Trampov infrastrukturni plan od 1,5 biliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je planove za obnovu infrastrukture koji podrazumevaju ulaganje 1.500 milijardi dolara u narednoj deceniji u puteve, autoputeve i aerodrome.

Tramp se u Beloj kući sastao s s grupom guvernera, gradonačelenika i lokalnih zvaničnika kako bi pridobio podršku za svoje planove za obnovu infrastrukture.

Plan, koji je objavila Bela kuća na 55 strana, u mnogome se oslanja na vlasti saveznih država, kao i lokalnih vlasti u finansiranju obnove infrastrukture, preneo je AP.

Tramp je prethodno najavio „veliku nedelju“ za svoje infrastrukturne planove kojim bi ispunio jedno od predizbornih obećanja.

„Ovo je velika nedelja za infrastrukturu. Pošto smo glupo potrošili 7.000 milijardi dolara na Bliskom istoku, vreme je da počnemu da investiramo u NAŠU Zemlju“, napisao je Tramp na Tviteru.

Plan administracije je fokusiran na korišćenje 200 milijardi dolara federalnih sredstava uz novac od lokalni i državnih poreza za popravljanje infrastrukture u SAD.

Tramp je više puta rekao da „ruinirani“ putevi sprečavaju američku privredu da ispuni svoje potencijale.

Polovina novca tebalo bi da ode na podsticaje za saobraćaj, vodu, kontrolu poplava, čišćenje nekih od najzagađenijih lokacija u SAD i druge projekte. Države i lokalne vlade bi podsticaje od federalne vlade mogli koristiti za do 20 odsto troškova.

Oko 50 milijardi dolara bi trebalo da ode na ruralne projekte koji obuhvataju saobraćaj, širokopojasni internet, vodu, otpad, energiju, upravljanje poplavama i luke.

 

Izvor: Beta

Foto: screenshot